PRIJEDLOG SINDIKATA

Neka HNB višak prihoda uplati u proračun

29.07.2009 u 14:24

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati predložili su danas Savjetu Hrvatske narodne banke da donese novu odluku kojom bi se maksimalno mogući dio viška prihoda nad rashodima HNB-a iz 2008. godine uplatio u državni proračun i time 'barem ublažio silni pritisak na građane zbog nedovoljno pune državne blagajne'.

Savjet HNB-a u ožujku je donio odluku o raspodjeli viška prihoda nad rashodima HNB-a iz 2008. godine kojom se višak prihoda od 3,39 milijardi kuna raspodijelio tako da se 2,05 milijardi izdvoji za opće rezerve HNB-a, a 1,34 milijardi kuna uplati u državni proračun.

'Da se u ovoj kriznoj situaciji s obzirom na izdašan višak prihoda nad rashodima HNB-a, u državni proračun uplatio veći iznos od uplaćenog, možda građani ne bi morali plaćati neprihvatljivi posebni porez na plaće, mirovine i druge primitke kao ni plaćati povećane cijene zbog rasta PDV-a', navodi HNS u pismu Savjetu HNB-a u kojem citira i odredbu Zakona o HNB-u koji govori o prebacivanju viška prihoda, nakon raspoređivanja u opće pričuve, u državni proračun kao izvanredni prihod proračuna.

Taj sindikat ocjenjuje da 'u ovome trenutku kad mnogi u ovoj zemlji nose teret krize i snose njenu cijenu, bez da su za krizu osobno odgovorni, i HNB treba pokazati veću osjetljivost za situaciju'.

'Poštujući svu zakonsku neovisnost i samostalnost HNB-a smatramo kako bi Savjet HNB-a trebao donijeti novu odluku temeljem koje bi maksimalno mogući dio viška prihoda nad rashodima HNB-a iz 2008. godine HNB uplatila u državni proračun i time barem ublažila ovaj silni pritisak na građane zbog nedovoljno pune državne blagajne', kaže se u pismu koje je potpisao predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

U njemu taj sindikat aktualizirati svoj nekoliko mjeseci star prijedlog o raspoređivanju viška prihoda nad rashodima HNB-a, navodeći da to čini u 'vremenu kada se čak i neprihvatljivim mjerama poput uvođenja posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke iznad 3.000 kuna i povećanjem stope PDV-a s 22 na 23 posto pokušava namaknuti neka dodatna sredstva kojima bi se punio državni proračun i time smanjio njegov deficit'.

Pozivajući se podatke HNB-a navode kako je za 2006. godinu višak prihoda nad rashodima iznosio 270,2 milijuna kuna, za 2007. godinu 1,23 milijardi kuna, a za 2008. godinu 3,39 milijardi kuna.