PRIVATNA TUŽBA PROTIV HERNADIJA

Novi zaplet u bitci MOL-a i Zagreba

09.12.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Nazire se novi zaplet u bitci mađarske naftne i plinske grupe MOL i hrvatske vlade za kontrolu nad Inom, nakon što se MOL-ov čelnik Zsolt Hernadi suočio s privatnom tužbom pred sudom u Budimpešti, čija bi presuda mogla imala implikacije i po njegov položaj u hrvatskom sporu, piše The Financial Times.

Protiv predsjednika uprave i izvršnog direktora MOL-a Zsolta Hernadija podnesena je prošli tjedan privatna tužba pred sudom u Budimpešti u kojoj ga se optužuje za "neprimjereno i nezakonito ponašanje" u vezi s MOL-ovom akvizicijom upravljačkih prava u Ini 2009. godine.

Prema Molovom priopćenju od petka, tužbu je podnijela privatna osoba i dioničar MOL-a, biviši zaposlenik kompanije koji tvrdi da su dionice mađarske kompanije izgubile na vrijednosti zbog akvizicije upravljačkih prava u Ini. Istog je dana agencija Reuters objavila da je tužbu podnijela Ilona Banhegyi, do 2006. voditeljica Molove pravne službe. U Molu nisu potvrditi identitet tužitelja, ali je ime Ilone Banhegyi izrečeno na sudu, navodi Reuters.

Pokretanje tužbe potaknulo je nagađanja u investicijskim krugovima da bi – iako se ne može pouzdano tvrditi da je to bila namjera stranaka u sporu – tužba mogla iznjedriti pravno rješenje za blokirane pregovore Mađarske i Hrvatske o poziciji Molova čelnika, piše u nedjelju FT.

Zagreb je izdao europski i međunarodni uhidbeni nalog za Hernadijem i traži njegovo uhićenje zbog sumnje da je nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao pet milijuna dolara mita kako bi Molu osigurao upravljačka prava u Ini, usprkos tek 49-postotnom vlasničkom udjelu u hrvatskoj kompaniji.

Prošle je godine hrvatski sud u prvostupanjskoj presudi proglasio Sanadera krivim za prihvaćanje mita, uključujući i novac koji je trebao ubrzati Molovo preuzimanje Ine. Sanader se žalio na presudu.

Budući da je sadržaj mađarske tužbe na račun Hernadija identičan onoj koju je podigla Hrvatska, u investicijskim krugovima procjenjuju da bi eventualna presuda mađarskog suda o Hernadijevoj nevinosti stvorila presedan, piše FT.

"Mislim da je to veliki trik", nagađa u razgovoru za FT neimenovani mađarski analitičar. "Ako sud presudi u korist Hernadija, što će se sigurno dogoditi, tu će presudu morati prihvatiti sudovi u Europskoj uniji", tumači analitičar.

Time bi se, po njegovom tumačenju, automatski poništili uhidbeni nalozi izdani prema Hernadiju, navodi FT.

Hernadijev odvjetnik Peter Zamecsnik odlučno u razgovoru za FT opovrgava nagađanja da su tužiteljica i Mol izrežirali tužbu kako bi mađarski sud proglasio Hernadija nevinim i time ga poštedio suđenja u Hrvatskoj.

"To apsolutno nije točno, ne. Ne poznajem tu gospođu koja je dioničar u Molu. Mislim da je otišla iz kompanije 2006. godine", tvrdi Zamecsnik.

Ipak, potvrdio je da bi presuda o Hernadijevoj nevinosti imala implikacije i po njegov položaj u hrvatskom sporu. "Mislim da u tom slučaju postoji mogućnost res iudicata-e, što znači da se optuženom koji je proglašen nevinim ne može ponovo suditi prema istoj optužbi. Ako dobijemo taj spor, naravno da ćemo to iskoristiti", dodao je.