DIJELOVI ZA TWINGO I DAIMLER

AD Plastik otvorio nove pogone u Zagrebu

05.12.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Tvrtka AD Plastik predstavila je jučer svoj novi pogon na zagrebačkom Jankomiru u kojem će se uz pomoć robota lakirati plastični dijelovi za nove modele automobila Renault Twingo i Daimler Smart, a u koji je uložila više od 20 milijuna eura

To će, prema riječima predsjednika Nadzornog odbora AD Plastika Josipa Bobana, omogućiti povećanje realizacije i izvoza za više od 20 posto, a uz to donijeti približno stotinu novih radnih mjesta.

Za investiciju je, kaže Boban, prije svega zaslužan kvalitetan zakon o poticanju investicija

Najavljuje nastavak investiranja te kaže da je klaster automobilske industrije pripremio projekt za povlačenje sredstava iz EU-ovih fondova za regionalni razvoj u iznosu od 20 milijuna eura, što bi trebalo donijeti oko 700 radnih mjesta u AD Plastiku i kod drugih proizvođača u Hrvatskoj.

Po Bobanovim riječima, trenutno je u tijeku izrada dokumentacije, a početak investiranja očekuje koncem 2014. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, koji je s ministrom gospodarstva obišao nove pogone, kaže kako ulaganja u novi pogon s modernom robotskom opremom donose mogućnost odrađivanja puno više posla, što povećava potrebu za radnom snagom u proizvodnji komponenata koje se robotski obrađuju.

'U konačnici, nova tehnologija donosi povećanje obujma proizvodnje i izvoza', kaže Grčić koji to smatra najboljim putem ka konkurentnosti i uspjehu hrvatske industrije.

Ministar Vrdoljak ističe kako AD Plastik dokazuje da i u Hrvatskoj borba za konkurentnost može uspjeti.

AD Plastik proizvodi plastične dijelove za automobilsku industriju, u pogonima u Solinu i Zagrebu, a ima i jednu tvornicu u Rumunjskoj te tri u Rusiji i jedan pogon u Sloveniji.

U AD Plastikovu sustavu ukupno je zaposleno 2.700 radnika, od kojih u Hrvatskoj 860

Vrijednost godišnjeg izvoza hrvatskog dijela AD Plastika je 70 milijuna eura, a cijele grupe 250 milijuna eura.