KOSOR DOGOVORILA

Cijene u javnim poduzećima se zamrzavaju

27.07.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Čelni ljudi državnih poduzeća izjavili su nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor da nakon povećanja PDV-a neće podizati cijene svojih proizvoda i usluga, prenosi HRT.

S premijerkom i njezinim suradnicima u Banskim su dvorima razgovarali predstavnici uprava HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatske pošte, HŽ-a, Jadrolinije d.o.o, Plinacra, Narodnih novina, HAC-a, Hrvatskih cesta i Zagreb Holdinga.

Da neće biti dizanja cijena potvrdila je nakon jednosatnog sastanka u Banskim dvorima i premijerka, uz napomenu da Zagrebački Holding neće dizati cijene ni ove niti iduće godine. Za sutra je najavila sastanak s tvrtkama koje kontroliraju cijene hrane, a sa željom da ni one podizanje stope PDV-a ne koriste za podizanje cijena. Dodala je da će se, ako bude trebalo, sastati i s predstavnicima velikih trgovačkih kuća i lanaca.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak kazao je kako povećanje stope PDV-a za jedan postotni bod za HEP na godišnjoj razini znači obvezu od oko 40 milijuna kuna do kraja godine. Ta će se sredstva, dodao je, tražiti na uštedama u poslovanju. S poduzetnicima kojima su početkom srpnja poslani aneksi ugovora s višim cijenama, dogovorit će određeni popust, dodao je Mravak.

Predsjednica Vlade izvijestila je da se na današnjem sastanku razgovaralo i o mogućnostima daljnjih ušteda u javnim poduzećima. Naglasila je kako je odluka Vlade s preporukom da javna poduzeća razgovaraju sa socijalnim partnerima o smanjenju plaća na snazi i da su ti razgovori započeli ili će uskoro započeti.