NAKON UKIDANJA ČLANARINA

Privredna komora Srbije odlazi iz Zagreba

28.11.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Zagrebački ured Privredne komore Srbije (PKS), nakon samo godinu i pol dana rada bit će zatvoren. Odluka o povlačenju uslijedila je nakon što je Hrvatska gospodarska komora (HGK) ove godine ugasila svoj ured u Beogradu, no direktor zagrebačkog ureda PKS-a Drenislav Žekić kaže da njihov odlazak nema veze s time, nego naprosto sa štednjom

'Ne mislim da je to pametna odluka, ali ne odlučujem o tome. Nema se novca', komentirao je za tportal Drenislav Žekić odluku o gašenju zagrebačkog ureda Privredne komore Srbije do kraja godine.

To je posljedica promjene u načinu financiranja privredne komore, koja se kod nas tek priprema dok je u Srbiji obavezno članstvo ukinuto već 1. siječnja ove godine. Dobrovoljno im je srezalo prihode, pa su morali sniziti troškove zatvarajući nekoliko predstavništva u inozemstvu i smanjiti broj zaposlenih. Sličan scenarij očekuje se i kod nas. Par mjeseci prije uhićenja Nadan Vidošević zatvorio je šest inozemnih ureda, no nakon što su u javnost procurili razmjeri pljačke milijuna iz HGK-a, i peticijama se počelo tražiti ukidanje Komore. Bez obzira na razmjere skandala, prema zadnjim izjavama VD šefice Sabine Škrtić, još nije jasno hoće li obavezne članarine biti posve ukinute, drastično smanjene ili tek smanjene.

I dok se Hrvati premišljaju, u susjednoj Srbiji znatno su odlučniji. Osim što su zatvorili nekoliko stranih predstavništava PKS-a, iz veleposlanstava Srbije povučeni su ljetos savjetnici za gospodarstvo pa se Drenislav Žekić pita tko će ih zamijeniti u zastupanju interesa srpske privrede. 'Sve je teža situacija, ali činjenica je da time gubi srpska privreda. Ne zna se tko će ih zamijeniti. Nema se novca. Ni moj ured u Zagrebu nije bio skup, samo sam ja bio zaposlen kao direktor', rekao nam je.

Na pitanje što je sve napravio u godinu dana i je li uspio privući više srpskih kompanija, s obzirom na to da je prilikom otvaranja zagrebačkog ureda istaknuto da ih u Hrvatskoj posluje tek desetak, Žekić odgovara: 'Od ulaska Hrvatske u EU ovdje se povećao broj srpskih tvrtki, koje su došle izravno ili preko svojih partnera, ili su ovdje pronašle distributere.' Ističe da je Neofyton iz Novog Sada otvorio predstavništvo u RH te da je Bambi iz Požarevca sklopio ugovor za distribuciju s firmom MPS.

Drenislav Žekić, bivši PR u Podravci i dugogodišnji novinar HTV-a, smatra da komorski sustav nema prave alternative, bez obzira na asocijacije poslodavaca. Ističe da ih imaju sve velike i razvijene ekonomije kao što su SAD, Njemačka, Italija i Austrija. 'Naravno, ključna je njihova kvaliteta i efikasnost, koliko uspijevaju pružiti dobar servis. Članarine mogu biti dobrovoljne, ako se definira model financiranja koji će osigurati dovoljno novca', kazao je Žekić, koji će nastaviti raditi kao konzultant u vlastitoj tvrtki.