O NAMJEŠTANJU NATJEČAJA

Narodne novine tvrde - sve je fer, u Ministarstvu nisu primili prigovor

03.07.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Smatrajući da državna tvrtka Narodne novine uvjetima natječaja diskriminira domaće softveraše, namještajući posao za nekog od uvoznika stranih ERP rješenja, Udruženje za IT HGK obratilo se i Upravi za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva. No iz Vrdoljakovog ministarstva poručuju da nisu zaprimili nikakav prigovor u vezi natječaja, a Narodne novine tvrde da je natječaj, čija je prva faza upravo završila, doista prava tržišna utakmica

Natječaj koji su raspisale Narodne novine za nabavu sedam milijuna kuna vrijednog softvera domaći proizvođači softvera uspoređuju s namještanjem natječaja za kupnju automobila kakvi su se već raspisivali u državnim tvrtkama, pa se primjerice tražila zapremina prtljažnika točno u litru ili minimalan međuosovinski razmak kako bi se pogodovalo određenom zastupniku, a isključilo druge.

Ovdje nema prtljažnika, ali ima niz uvjeta za koje Udruženje za IT HGK smatra da su skrojeni tako da eliminiraju sve domaće proizvođače, a da istovremeno nema zahtjeva da je računovodstveno rješenje prilagođeno hrvatskom tržištu i regulativi, nego zemljama Beneluxa i ostalih zemalja EU15. U branši se može čuti da se vrijedan posao u državnoj tvrtki namješta za distributere velikih stranih softverskih kompanija kao što su SAP, Oracle ili Microsoft.

Interesirali smo se u Ministarstvu gospodarstva za to kako je Uprava za javnu nabavu reagirala na prozivke o namještenom natječaju, o kojima je jučer izvijestilo Udruženje za IT HGK, a glasnogovornik Tomislav Cerovec odgovorio nam je da nisu ni zaprimili prigovor!

U Narodnim novinama, državnoj tvrtki koju nakon dolaska na vlast Zorana Milanovića vodi Petar Piskač, koji je bio i šef tvrtke u vrijeme premijera Ivice Račana, objašnjavaju da su nezadovoljni postojećim domaćim ERP rješenjem te da unatoč silnim intervencijama i doradama nisu uspjeli adekvatno pokriti poslovne procese svih djelatnosti i službi. Dosadašnje rješenje radila je za njih IN2 grupa, kako se može vidjeti i na web stranicama najveće hrvatske softverske tvrtke.

'Dokumentacija za nadmetanje nigdje ne spominje ili uvjetuje domaćeg ili stranog proizvođača. Narodne novine kao naručitelj postavljaju se potpuno neutralno prema tim pitanjima i zasigurno u cijeloj dokumentaciji nema nijednog detalja koji bi bio u korist bilo koje skupine', odgovorio nam je Bojan Vinek, glasnogovornik Narodnih novina.

Ipak, za prave dokaze da je doista riječ o fair playu kažu da će javnost morati još malo pričekati: 's obzirom na to da je postupak u tijeku, nismo u mogućnosti dati konkretne podatke, ali poslije završetka postupka vrlo rado ćemo vam prezentirati rezultate koji će vas uvjeriti o doista tržišnoj utakmici – kako u pogledu proizvoda tako i ponuditelja (a i lokacije ponuditelja)', kazali su Tportalu.