DEVET MJESECI

Bruto dobit banaka pala za gotovo trećinu

18.11.2013 u 08:41

Bionic
Reading

Banke u Hrvatskoj u prvih su devet ovogodišnjih mjeseci ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,14 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 30 banaka na dan 30. rujna ove godine koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB)

To je za 30,7 posto ili za 950,5 milijuna kuna manje od bruto dobiti koje su banke, prema nerevidiranim podacima za 32 banke objavljenim u ovo vrijeme prošle godine, iskazale za prvih devet mjeseci 2012.

U odnosu na kraj rujna prošle godine broj banaka je smanjen za dvije, jer je početkom prosinca prošle godine Međimurska banka pripojena PBZ-u, a na listi više nije Centar banka koja je ove jeseni završila u stečaju.

Po privremenim podacima HNB-a, ukupna aktiva 30 banaka u Hrvatskoj krajem ovogodišnjeg rujna iznosila je 403,9 milijardi kuna, što je 1,01 posto više nego krajem prošle godine.

Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj je 21,26 posto (krajem rujna prošle godine 20,48 posto).

Od ukupno 30 banaka dobit prije oporezivanja ostvarilo je 17 banaka, dok ih je 13 poslovalo s gubitkom koji ukupno iznosi 126,1 milijun kuna.

Kod banaka koje su poslovale s dobiti većina ih bilježi pad bruto dobiti u usporedbi s istom razdobljem prošle godine, uz rijetke iznimke.

Po visini bruto dobiti uobičajeno prednjači Zagrebačka banka (ZABA) s 862,5 milijuna kuna, što je 20,4 posto manje nego u devet mjeseci prošle godine kada joj je dobit bila oko 1,1 milijardu kuna.

Blagi rast dobiti prije oporezivanja, za 1,1 posto, na 754,1 milijun kuna bilježi Privredna banka Zagreb

Raiffeisenbank je ostvarila 240,6 milijuna kuna bruto dobiti, što je 160,6 milijuna kuna, ili 40 posto manje nego li u devet mjeseci prošle godine, a još veći pad, za 61 posto, bilježi Erste&Steiermaerkische banka. Ta je banka devet mjeseci ove godine završila s bruto dobiti od 188,4 milijuna kuna, dok joj je u isto vrijeme lani dobit iznosila 483,1 milijun kuna.

Na te četiri banke, sve u stranom vlasništvu, otpada 95,6 posto ukupne bruto dobiti svih banaka u Hrvatskoj. Unatoč tomu što tri od te četiri banke bilježe pad dobiti, njihov je udio u ukupnoj bruto dobiti banaka povećan u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada im je udio bio oko 88 posto.

Sa sedmog mjesta krajem rujna prošle na peto krajem devetog mjeseca ove godine po visini bruto dobiti probila se banka u hrvatskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka (HPB). Dobit HPB-a u devet mjeseci ove godine iznosi 74,2 milijuna kuna, što je porast za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Po visini dobiti prije oporezivanja slijede OTP banka Hrvatska sa 72 milijuna kuna, na sedmom je mjestu Istarska kreditna banka sa 17,7 milijuna kuna, a na osmom Hypo-Alpe-Adria-Bank sa 16,2 milijuna kuna.

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da su, od 13 banaka koje su poslovale s gubitkom u devet mjeseci ove godine, najveći gubitak zabilježile Vaba banka Varaždin s 25,8 milijuna kuna i Banka Kovanica s 20,9 milijuna kuna.

Po podacima HNB-a, u devet mjeseci ove godine smanjena je i bruto dobit pet stambenih štedionica i to za 48,7 posto, na 34,5 milijuna kuna (naspram 67,3 milijuna kuna krajem rujna prošle godine).