NOVI ZAKON

Zbog ukidanja kontrole rast će cijene goriva

13.11.2013 u 09:13

Bionic
Reading

Europska iskustva su pokazala da se za kupce najpovoljniji model određivanja cijena naftnih derivata pokazao upravo ovaj hrvatski, koji se ubrzo napušta pod pritiskom Europske unije.

Od Nove godine država daje slobodu trgovcima da određuju cijena naftnih derivata. To namjerava postići novim Zakonom o tržištu naftnih derivata koji će zapravo preslikati pravila Europske unije, gdje je tržište liberalizirano. Do sada su se cijene mijenjale svaka tri tjedna, a okvire je određivalo resorno ministarstvo. U tom kratkom periodu cijene su mogle maksimalno rasti tri posto i padati šest posto, a razlike među tvrtkama bile su više-manje zanemarive. Kupci su se pri odluci gdje tankati vodili prije svega kvalitetom usluge, odnosno vlastitom procjenom koje gorivo omogućuje nabolje performanse automobilu koji voze.

Ubuduće, kupci će morati biti svjesni da će se cijene naftnih derivata mijenjati na dnevnoj bazi, pa i nekoliko puta dnevno, posebno na frekventnijim crpkama na autocestama i u gradovima. Ujutro će biti skuplje tankati nego navečer jer se trgovci vode logikom frekventnosti prometa, odnosno da će kupci češće tankati na putu za posao, nego kasno noću, piše Energetika-net.

Isto tako, izvjesno je da će cijena goriva narasti na otocima, prije svega iz logističkih razloga. Pratiti cjenovne oscilacije kupcima će biti praktički nemoguće i zato se mnogi s razlogom pitaju hoće li ove promjene dovesti do rasta cijena goriva. Da, cijene goriva će sigurno porasti, a njihovo buduće kretanje imat će veze s kretanjem cijene nafte i derivata na tržištu, kretanjem tečaja i kojekakvim troškovima poslovanja. Poraste li cijena nafte opet na rekordne razine, hrvatski vozači će to itekako osjećati brže i više nego što su osjećali sada, iako država sebi Zakonom namjerava zadržati pravo da, u takvim slučajevima, na period od 90 dana propiše najveću moguću cijenu derivata. Dugoročne skrupulozne kontrole cijena kakvu poznajemo danas, na žalost kupaca neće biti.