ZABILI IM KLIP

Vlada nema 205 milijuna koje duguje seljacima

23.07.2009 u 16:03

Bionic
Reading

Čelnici udruga poljoprivrednih proizvođača na današnjem su sastanku s resornim ministrom Petrom Čobankovićem potvrdili kako ostaju pri zahtjevima o otkupnoj cijeni pšenice od 1,25 kuna za kilogram i uljane repice od 2,50 kuna, te poručili da su, ako predstavnici otkupljivača i prerađivača na sutrašnjem sastanku s ministrom u Zagrebu ne ponude korektnu i prihvatljivu cijenu, spremni na javne prosvjede blokadom graničnih prijelaza i silosa

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja ponudilo je danas predstavnicima seljačkih udruga povećanje poticaja za pšenicu s 2.250 na 3.000 kuna po hektaru te isplatu razlike u cijeni mlijeka, do tražene cijene od 2,20 kuna, kao mogućnost ublažavanja njihovih problema u proizvodnji.

Na sastanku s predstavnicima udruga poljoprivrednih proizvađača, na ergeli Ivandvor, kod Đakova, ministar Čobanković je kazao kako bi se intervencija od dodatnih 750 kuna poticaja za hektar pšenice isplatila početkom rujna, 60 posto punoga poticaja od 2.250 kuna u drugoj polovici rujna i početkom listopada, a ostatak od 40 posto u siječnju 2010. godine.

Kazao je kako je riječ o financijskom okviru koji se može realizirati, ali da se, u postojećim gospodarskim okolnostima, neće moći isplatiti ranije obećanih 205 milijuna kuna za ostatak poticaja iz prošle godine, najvećim dijelom za kukuruz.

Predstavnici udruga izrazili su nezadovoljstvo najavom da im dio poticaja ipak neće biti isplaćen, ali i većinom pozdravili napore Ministarstva da im financijskom intervencijom kroz povećanje poticaja za pšenicu pokuša pomoći u prevladavanju poteškoća.

Unatoč zahtjevima udruga da se očituje o otkupnoj cijeni pšenice ministar Čobanković je poručio kako Ministarstvo nije institucija koja može odrediti cijenu, jer u tržišnom gospodarstvu takvi mehanizmi nisu poznati i cijena je pitanje tržišta.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo istaknuo je kako je pšenica strateška kultura te da bi se resorno Ministarstvo trebalo uključiti u sustav otkupa te zaštiti proizvođača otkupom 200.000 tona pšenice.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić poručio je da je cijena od 0,80 kuna za kilogram pšenice, s kojom, kako tvrdi, kalkuliraju otkupljivači, sramotna i nedopustiva.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Željko Mavrović pozvao je ministra Čobankovića da otkupljivačima objasni ozbiljnost situacije jer bi, kako tvrdi, mogli izgubiti puno više od nekoliko lipa, s kojima kalkuliraju, budući da 'ljudi više nemaju strpljenja'.

'Ako ministar s otkupljivačima ne dogovori poštene i korektne uvjere, imamo alate i instrumente, da se za tu cijenu izborimo sami', poručio je Mavrović.

Predstavnici udruga upozorili su predstavnike Ministarstva kako imaju saznanja da se već predana pšenica u velikim količinama prodaje i izvozi, iako nije plaćena, te pozvali nadležne institucije da to provjere.