ZARADILI VIŠE OD 200 MILIJUNA

Bonusi vodećih bankara još uvijek neokrznuti

12.11.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Premda se zarada hrvatskih banaka i dalje izražava u milijardama, rast nenaplativih kredita nagriza im uspjeh. Lani je neto dobit hrvatskih banaka pala za 25 posto, a ove je godine nastavila tonuti još bržim tempom. Suprotno tom trendu, plaće i bonusi vodećih hrvatskih bankara u 2012. nisu padale, dapače pokazale su se otpornima na slabije rezultate

Od četiri vodeće banke prema ostvarenoj dobiti, u trima su za 2012. ključnim ljudima isplaćene veće plaće i bonusi nego godinu ranije, a 'stezanje remena' osjetili su samo menadžeri jedne banke. Vodećim menadžerima u četiri hrvatske banke lani je isplaćeno više od 200 milijuna kuna za plaće i nagrade.

Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju prouzročile su kuknjavu bankara kako će im Linićevo rješenje donijeti gubitke, što u Ministarstvu financija tumače manje dramatično, kao smanjenu dobit. No i neovisno o tom raspletu događaja bankama se dobit u odnosu na zlatna vremena ionako topi, prvenstveno zbog rasta nenaplativih kredita i smanjene potražnje za kreditima u krizom poharanoj zemlji. U prvih devet mjeseci ove godine dobit banaka pala je za milijardu kuna, odnosno za 40 posto u odnosu na godinu ranije. No tek valja vidjeti hoće li pad dobiti osjetiti na svojoj koži i sami bankari, ili će se ponoviti lanjski scenarij kada su plaće i bonusi upravi i ključnim menadžerima rasle u Zabi, RBA i Erste, a rezove su doživjeli samo menadžeri u PBZ-u.

Članovima uprave Zagrebačke banke i njihovim ključnim menadžerima, u 2012. ukupno je isplaćeno 80 milijuna kuna za plaće i bonuse, što je sedam milijuna više nego godinu ranije. Sedmeročlanoj upravi Zabe, kojom predsjeda Franjo Luković, za plaće je podijeljeno 12 milijuna kuna, a kroz bonuse i dionice isplaćeno im je nagradnih 19 milijuna – ukupno 30 milijuna kuna, što je milijun više nego godinu prije. Ključno rukovodstvo broji 51 zaposlenika i oni su u godinu dana zaradili 49 milijuna kuna, što je šest milijuna više nego godinu ranije, a broj menadžera koji pripada ovom biranom društvu uvećao se za samo tri.

Osim što je isplatila ukupno najveći iznos plaća i bonusa menadžerima, Zaba se može pohvaliti i najtransparentnijim izvještajem. Upravu se u Zabi, osim plaćom i novčanim bonusima, nagrađuje vrijednim životnim osiguranjem i dionicama banke. Sakupljanjem nagradnih dionica, ključni ljudi Zabe stekli su tako vrijedne dioničke pakete: najveći od 314.080 dionica, koje na tržištu trenutačno vrijede 8,5 milijuna kuna, drži predsjednik uprave Franjo Luković. Članica uprave Sanja Rendulić drži paket vrijedan 5,5 milijuna kuna, član uprave Milivoj Goldštajn ima dionice od 3,2 milijuna kuna, a član NO-a Jakša Barbić 2,9 milijuna kuna. Zabino izvješće otkriva da su ključni menadžeri lani u matičnoj banci držali 94 milijuna kuna depozita, a s obzirom na to da im je u posljednjih nekoliko godina isplaćeno više od 300 milijuna kuna kroz plaće i bonuse, čini se da i nisu previše skloni držanju novca u svojoj banci.

Privredna banka Zagreb nema tako detaljno izvješće kao Zaba, no i u njemu je uočljiva drastična razlika u stavci koja se odnosi na bonuse i plaće ključnog rukovodstva PBZ Grupe: iznosila je samo 30 milijuna kuna, za razliku od 85 milijuna kuna u 2011. Bonusi su srezani sa 42 na 12 milijuna kuna, a u PBZ-u objašnjavaju da je to jedna od mjera štednje.

'Sukladno zakonskoj regulativi i Smjernicama Europskog tijela za nadzor banaka, ukupne naknade ključnog menadžmenta razgraničavaju se na fiksni i varijabilni dio (40 posto fiksni i 60 posto varijabilni dio). Ovisno o rezultatima poslovanja te u slučajevima lošeg poslovanja ili neadekvatnog upravljanja rizicima varijabilni dio menadžerskih naknada može se djelomično ili u potpunosti anulirati odnosno opozvati, a fiksni dio zajedno s ostalim planovima uštede i racionalizacije može se također korigirati', odgovorio nam je Dražen Dumančić iz korporativnih komunikacija PBZ-a.

Među četiri banke s najvećom dobiti, RBA grupa koju vodi Zdenko Adrović jedina je lani ostvarila rast dobiti od oko 11 posto, Zabi je neto dobit pala za 13 posto, a PBZ-u i Ersteu 20 posto. RBA Grupa nagradila je svoje rukovoditelje sa 58 milijuna kuna, što je 16 milijuna kuna više nego lani. Plaće i bonusi rasli su i u Erste grupi, bez obzira na pad dobiti pa je ključnim ljudima banke kojom upravlja Petar Radaković isplaćeno 40 milijuna kuna, što je dva milijuna kuna više nego godinu ranije.