SNOVIĐENJE

Vrdoljak: Ako postoji način, kupit ćemo dionice MOL-a

09.11.2013 u 22:41

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji predvodi Vladin tim u pregovorima s mađarskim MOL-om o vlasničkim odnosima u Ini, izjavio je večeras, nakon najave mađarskog MOL-a da će prodati svoj udio u Ini, kako treba pričekati službenu odluku MOL-a, a ako postoji način Hrvatska će iskoristiti pravo prvokupa

U izjavi za RTL i Novu TV ministar Vrdoljak je naglasio kako je Vladin posao da se odluka MOL-a ne odrazi negativno na Inu i hrvatski energetski sektor.

Ina, bez obzira što treba biti prema tržištu orijentirana tvrtka, i što poslovne rezultate treba ostvariti sukladno zahtjevima dioničara, mora ispuniti i strateške nacionalne ciljeve i interese, dodao je.

Odgovarajući na upit može li Hrvatska i na koji način otkupiti dionice koje MOL pusti na tržište, ministar Vrdoljak je rekao kako će se o tome argumentirano raspravljati na Vladi, svjesni trenutne financijske situacije, nakon što dobiju službenu obavijest.

'Volio bih da je drugačije i da to možemo kupiti, ali ako postoji ikakva druga mogućnost da se aktivira naše pravo, mi ćemo to sigurno pokušati', dodao je.

Želja nam je da iskoristimo pravo prvokupa, ali znamo svoje mogućnosti. Ne treba zanemariti potencijal Ine i vidjet ćemo ima li mogućnosti da hrvatska Vlada sudjeluje u kupnji dijela dionice Ine', rekao je ministar gospodarstva Vrdoljak.

'Svi smo spremni naći način, ako postoji', istaknuo je.

Na upit koji su mogući kupci dionica Ine, Vrdoljak je rekao da ako i odbijemo mogućnost prvokupa, Hrvatsku će se morati pitati o tome kako će se dalje razvijati kompanija.

Imamo ogroman energetski potencijal i ključna energetska točka regije, naglasio je.

Upitan vjeruje li da je odluka MOL-a samo taktika, Vrdoljak je odgovorio kako je sve moguće.

Više vjerujem u to da je MOL dovoljno ozbiljna tvrtka i menadžment mora biti dovoljno ozbiljan da uđe u taj proces otvorenim srcem i namjerama. Hoće li oni na kraju dobiti odgovarajuću cijenu ili postaviti neke rokove, vrijeme će pokazati. Ono što osobno neću dopustiti je da se ni u jednom trenutku ugrozi pozicija Ine, regionalnog energetskog lidera, istaknuo je Vrdoljak.

U Vladi se, pa i šire, moraju oko te situacije svi usuglasiti. Osobno ću se potruditi da svima pojasnimo kako idu pregovori i koji su nam ciljevi, kako bi mogli dobiti što veći nacionalni konsenzus oko sljedećih odluka, kazao je ministar gospodarstva Vrdoljak.

Mađarski MOL ima 49,1 posto dionica Ine, a hrvatska Vlada 44,84 posto.

MOL je sinoć priopćio kako je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije.

Premijer Zoran Milanović potvrdio je danas kako Hrvatska ima pravo prvokupa MOL-ovih dionica Ine koje je ta mađarska kompanija najavila prodati, ali i naglasio da u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, s obzirom da se radi o nekoliko milijardi eura.

Polazim od toga da Hrvatska ima pravo prvokupa i to je naše tumačenje, ali pitanje je ustvari teoretsko - radi se o nekoliko milijardi eura koje, ukoliko se dionice prodaju, treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, izjavio je novinarima Milanović.

Iz Vlade RH je sinoć priopćeno kako će hrvatska Vlada, kao dioničar Ine, u dobroj vjeri postupati sa ciljem postizanja najboljeg interesa za INA-u kao hrvatskog trgovačkog društva. Također, Vlada će, i kao regulator i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje, poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske, navedeno je u priopćenju.