SINDIKATI IPAK IZNENAĐENI

'MOL plaši i ispituje teren kod hrvatske Vlade!'

08.11.2013 u 21:03

Bionic
Reading

Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ, radnika Ine i društava Ine, rekla je večeras kako je iznenađena MOL-ovom najavom o prodaji svog udjela u Ini, dok Ivan Tomac, predsjednik Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske smatra kako je riječ samo o načinu zaplašivanja kojim MOL ispituje teren kod hrvatske Vlade

'Iznenađena sam takvim raspletom situacije tako kratko nakon drugog kruga pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a, kada je glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar izjavio da će nastaviti pregovore i naći rješenje', rekla je Rilović večeras za Hinu.

Za nas je najvažnije da se kompanija razvija kao integrirana i samostalna nacionalna kompanija što će garantirati opstanak i budućnost Ine i radna mjesta njezinih zaposlenika, istaknula je.

Kao najvećem Ininom sindikatu važno nam je da se pronađe rješenje jer dosadašnje upravljanje kompanijom nije išlo u razvojnom smislu i to se moralo promijeniti, ili dogovorom ili nekim drugim načinom, dodala je Rilović.

Tomac je ocijenio da su pripreme MOL-a za prodaju udjela u Ini samo zaplašivanje i ispitivanje terena hoće li se hrvatska Vlada uplašiti. 'To je pokazivanje mišića. Pokazivali su ih i kada su imali 25 posto dionica Ine, no sada osjećaju da ono što su do sada radili, očito, s takvim stavom Vlade, više neće moći raditi', izjavio je za Hinu.

Bez obzira na ono što su uložili, Mađari su već sebe naplatili, a ne bojim se da neće biti zainteresiranih za Inu, samo pod drugim okolnostima i uvjetima, s korektnim partnerskim odnosima, kako ne bi propuštali nacionalno bogatstvo za sitne novce, rekao je.

Oporba: Najava MOL-a vjerojatno pritisak zbog pregovora

Dio oporbenih stranaka uvjeren je da najavom prodaje svog dioničkog udjela u Ini MOL želi napraviti pritisak na hrvatsku Vladu, s obzirom da su današnji pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini rezultirali razmimoilaženjem dviju strana.

'Mislim da se radi o svojevrsnom pritisku MOL-a, s obzirom da su u tijeku pregovori, što nikako nije dobro za pozitivan ishod tih pregovora', rekao je večeras Hini Josip Salapić (HDSSB). Salapić je uvjeren kako je riječ o odgovoru mađarske strane na zahtjeve DORH-a vezane uz sumnju u nezakonitosti u prodaji Ine te o pritisku na hrvatsku Vladu.

I laburist Dragutin Lesar ističe kako je moguće da je najava MOL-a pokušaj jačanja pregovaračke pozicije mađarske strane.'Ako to nije u pitanju, moguće je i da ova najava ima veze s interesima 'velikih igrača' vezanima uz velike pravce plinovoda', rekao je Lesar. U HDZ-u večeras nisu htjeli komentirati MOL-ove najave, a najavljeno je da će se stranka o tome očitovati sutra.