OGLASILA SE I VLADA

MOL odlučio: Prodajemo svoj udio u INA-i!

08.11.2013 u 22:51

Bionic
Reading

Iako su hrvatski i mađarski pregovarači nakon današnjeg sastanka izvijestili da nastavljaju pregovarati o sudbini INA-e, unatoč različitim gledištima i razmimoilaženjima, predvečer se MOL oglasio priopćenjem u kojem je jasno kazao da namjerava prodati svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji

'Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom INA-ine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije', stoji u priopćenju MOL-a.

Vlada je, kaže se u priopćenju iz Banskih dvora, 'sa zanimanjem primila priopćenje MOL Grupe o njihovim stajalištima vezanim za ulaganja u INA-u.'
 
Današnjom odlukom, izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine. Vlada će kao dioničar INA-e u dobroj vjeri postupati s ciljem postizanja najboljeg interesa za INA-u kao hrvatskog trgovačkog društva. Također, Vlada će, i kao regulator i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje, poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske', stoji u priopćenju Vlade.

Netom nakon MOL-a, oglasilo se i Ministarstvo gospodarstva, odnosno ministar Ivan Vrdoljak koji je i glavni hrvatski pregovarač s MOL-om.

'Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i. Obzirom na nove okolnosti koje stajalište MOL-a donosi, hrvatska Vlada će u najkraćem roku zauzeti stav i o tome obavijestiti javnost. Hrvatska Vlada učinit će sve kako bi INA ostala energetski lider u regiji i zato ćemo učiniti sve što je u najboljem interesu tvrtke, njenih zaposlenika, energetske stabilnosti države i ukupnog gospodarstva', stoji u priopćenju iz Ministarstva gospodarstva.

Podsjetimo, priopćenje MOL-a stiže nakon današnjeg sastanka pregovarača hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a na kojem su potvrđene znatne razlike u stavovima dvaju partnera.

Glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar nakon današnjeg sastanka kazao je da je postojeći model upravljanja INA-om 'u skladu s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i europskim propisima'.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim u razgovorima s MOL-om, kazao je kako su razgovori nastavljeni u vrlo ozbiljnom i odgovornom tonu.

'Kao što ste čuli, imamo dosta otvorenih pitanja i nesuglasica. Danas smo otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja koji ćemo sutra i službeno uputiti kolegama iz MOL-a. Mislim da bi bilo dobro, a tako smo se i sporazumjeli, da ćemo nastaviti s kontinuitetom pregovaranja', rekao je Vrdoljak.

Iako su se špekulacije o prodaji MOL-ovog udjela u INA-i pojavile još jučer, mađarska ih je tvrtka demantirala. Današnji potez pomalo je iznenađujući s obzirom da su mađarski pregovarači još jutros govorili kako su spremni na nastavak pregovora, no 'prijetnje' prodajom MOL-ovog udjela u INA-i započele su još prije mjesec dana.

Tada je, naime, mađarska vlada naložila MOL-u da razmotri prodaju udjela u INA-i. Mađarski premijer Viktor Orban kazao je tada da Hrvatska pravosudnim postupcima i neistinitim optužnicama radi pritisak na ljude koji su pripadnici mađarske poslovne elite, a sve u želji da preuzme natrag u državno vlasništvo dionice INA-e.