ZA 289 MILIJUNA KUNA

HAKOM dodijelio 'digitalnu dividendu' VIPnetu i HT-u

06.11.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Nakon otvaranja ponuda, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donijela je odluku o dodjeli dozvola za uporabu preostalog spektra 'digitalne dividende' VIPnetu i Hrvatskom telekomu. Operateri će plaćanjem dozvola prihod državnog proračuna ove godine neplanirano povećati za 290 milijuna kuna

HAKOM je donio odluku o dodjeli radiofrekvencijskog spektra preostale 'digitalne dividende', radiofrekvencijskog područja koje se donedavno koristilo za analognu televiziju, dvojici najvećih mobilnih operatera - VIPnetu i Hrvatskom telekomu.

Za dozvole će operateri već u studenome morati uplatiti u državni proračun ukupno 289 milijuna kuna, a godišnje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, koje se plaćaju u jednakim obrocima do isteka dozvola 2024. godine, donijet će proračunu dodatnih 80 milijuna kuna u idućih 10 godina.

Uzimajući u obzir i prošlogodišnju dodjelu spektra 'digitalne dividende', kada su operateri za dva bloka od po 2x10 MHz odjednom platili 332 milijuna kuna obvezavši se plaćati i godišnje naknade u ukupnom iznosu od 352 milijuna kuna, cijela 'digitalna dividenda' proračunu Republike Hrvatske izravno će donijeti preko milijardu kuna

Osim izravne koristi za državni proračun, HAKOM očekuje i velika ulaganja u mrežnu infrastrukturu mobilnih operatera te u nove usluge, jer 4G mreža omogućuje korisnicima brzine pristupa internetu do 100 Mbit/s. Dodijeljene frekvencije, pogodne za pokrivanje ruralnih područja s manjom gustoćom stanovnika, omogućit će operaterima učinkovitije planiranje mreža, a dostupnost brzog interneta smanjit će 'digitalni jaz' između urbanih i ruralnih sredina.

Zbog povećane gustoće širokopojasnog pristupa internetu, koju će 'digitalna dividenda' omogućiti, očekuje se i pozitivan učinak na gospodarstvo u cjelini, pogotovo u slabije razvijenim područjima.

Na ovogodišnjoj javnoj dražbi spektra 'digitalne dividende' s kriterijem najviše ponuđene cijene za pojedini frekvencijski blok, za dva bloka od po 2x5 MHz za pružanje komunikacijskih usluga temeljenih na 'tehnologiji dugoročnog razvoja' (Long Term Evolution-LTE), ponude su predali VIPnet i HT.

Za prvi blok najvišu je cijenu ponudio VIPnet (110.144.999 kuna), a za drugi HT (105.652.000 kuna). VIPnet se u ponudi obvezao platiti godišnje naknade odjednom, ukupno 65 milijuna kuna, a HT odabrao je plaćanje godišnjih naknada u jednakim godišnjim obrocima u iznosima od po osam milijuna kuna do isteka dozvole.