KONAČNO STAJALIŠTE VLADE

Krizni porez od 3%, a PDV raste na 23%

22.07.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Uvodi se porez solidarnosti od tri posto na sva primanja iznad tri tisuće kuna, uz rast stope PDV-a sa 22 na 23 posto, konačno je stajalište Vlade, potvrdili su socijalni partneri nakon najnovije runde pregovora u Banskim dvorima. Novi nameti, koji su s određenim rezervama prihvaćeni od većeg dijela socijalnih partnera, bit će na snazi do kraja 2010., a Vlada očekuje da će na godišnjoj razini na taj način prikupiti oko pet milijardi kuna

Porez solidarnosti po stopi od tri posto obračunavat će se na plaće i mirovine te na sva druga primanja ostvarenja na temelju rada (autorski honorari i sl). Krizni porez od tri posto Vladine mjere obuhvaćaju i rezanje ovogodišnje božićnice javnim i državnim službama za 50 posto, dok se regres za godišnji odmor neće dirati.

Prema prvim izračunima krizni porez zahvatit će oko 1,2 milijuna građana dok će oko 1,3 milijuna građana s primanjima ispod 3.000 kuna neće doći na udar novog nameta.   

Predstavnici poslodavaca nisu baš presretni zbog tog rješenja, ali će kratkoročno podržati takvu Vladinu mjeru. 'Očekujemo, i tom nam je obećala premijerka Kosor, da je ovo samo priprema za jedan ozbiljan proračun za 2010. u kojem se očekuje radikalno rezanje državne potrošnje', rekao je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.

Sindikati su ostali podijeljeni spram Vladinih mjera. Sindikati državnih i javnih službi podržali su prijedlog, dok je sindikatima koji okupljaju radnike iz proizvodnog sektora taj prijedlog još uvijek neprihvatljiv. Protiv prijedloga bio je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata, koji je rekao da je to bila jedina sindikalna središnjica koja je na današnjem sastanku jasno izrazila svoje neslaganje, dok je dio sindikalaca reklo da se prvo moraju konzultirati.

Na današnjem sastanku, sukladno jučerašnjoj najavi, nije se pojavio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je rekao da se neće pojaviti jer nema mišljenje onih koje zastupa.

'Ovo je vatrogasna mjera kojom se želi dobiti na vremenu kako bi se održala kreditna sposobnost zemlje. Očekujemo da se pred nas stave izračuni efekata nove stope PDV-a te prijedlozi za to koji se još novi porezi planiraju uvesti. Govorilo se o uvođenju poreza na luksuznu robu, trošarine na mobilnu telefoniju, a očekujemo da će ovaj porez solidarnosti zahvatiti i kamate, dobit, dividende…', istaknula je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.