STAGNACIJA

Usporava građevinska aktivnost

15.12.2008 u 12:15

Bionic
Reading

U drugoj polovici 2008, vidljiv je početak nešto nepovoljnijih kretanja u građevinskom sektoru, kako kod broja izdanih dozvola za građenje, tako i kod obujma građevinskih radova

Međutim, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu 2008, izdano je 15,9 posto više odobrenja za građenje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Bez obzira na rast broja izdanih odobrenja za građenje u rujnu, u prvih devet mjeseci ove godine izdano je 8.271 odobrenja za građenje što je 10,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Pad od više od 10 posto u broju izdanih odobrenja za građenje direktan je pokazatelj usporenih kretanja na tržištu nekretnina na kojem trenutačno ima dovoljno započetih projekata. Na tržištu ima veliki broj stambenih jedinica i prvi put nakon nekoliko godina dolazi do situacije u kojoj je ponuda veća od potražnje. Stagnacija u prodaji nekretnina osigurava dovoljan broj stambenih jedinica u ponudi te smanjuje potražnju za novim stambenim objektima.

Obujam građevinskih radova zabilježio je ubrzavanje rasta tijekom rujna. S obzirom na vremenski period potreban za izgradnju i završavanje projekata te s obzirom na to da je krajem prošle godine izdan veći broj odobrenja za građenje, rast obujma građevinskih radova u ovom razdoblju je očekivan. Tako je promatrani pokazatelj u rujnu 2008. bio za 18 posto veći nego u istom mjesecu lani, dok je u prvih devet mjeseci ove godine za 12 posto veći u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Iako je obujam građevinskih radova u porastu zbog velikog broja projekata u izgradnji može se predvidjeti skoriji pad obujma zbog smanjenog broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini. Snažan rast građevinskih radova tijekom rujna zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast kapitalnih investicija tijekom trećeg tromjesečja odnosno na sami rast BDP-a.

RBA analitičari do kraja godine, ali i u sljedećoj godini, očekuju nastavak trenda nepovoljnih kretanja u sektoru građevinarstva, prvenstveno uslijed rasta cijene kapitala.