REZANJE TROŠKOVA

Electrolux najavio tri tisuće otkaza

15.12.2008 u 11:15

Bionic
Reading

Electrolux AB, najveći proizvođač kuhinjske opreme u Europi, odbacio je prognoze o godišnjoj zaradi i najavio otpuštanje čak tri tisuće zaposlenika, kao posljedicu pada potražnje u Europi i Sjevernoj Americi.

Operativna dobit ukupno je iznosila 2,7 milijardi švedskih kruna, odnosno 340 milijuna dolara pa je gotovo nemoguće, uz veliki pad potražnje i pad narudžbi, doseći cilj od 3,3 milijarde švedskih kruna, što je bio minimalni prognozirani rezultat, prenosi SEEbiz.eu.

Electrolux je među zadnjima svjetskim proizvođačima kućanskih uređaja, koji je najavio otkaze, nakon što je globalna kreditna kriza uzrokovala kolaps potražnje na tržištu nekretnina u SAD-u. Veći tržišni takmac, Whirlpool Corp. već je najavio ukidanje 5000 radnih mjesta te je odustao od prognozirane dobiti.

'U prosincu je potražnja za našim proizvodima zabilježila značajan pad u Europi i Sjevernoj Americi. Prodaja u prosincu je senzacionalno niska i postoji mogućnost da zabilježimo negativnu operativnu dobit u ovom periodu', priopćeno je iz Electroluxa.

Ukidanje radnih mjesta, koje ukupno iznose pet posto Electroluxove radne snage, i ostale mjere koštat će kompaniju oko 1,2 milijarde švedskih kruna. Cilj kompanije je uštedjeti oko 1,1 milijardu kruna

Electrolux je ove godine ostvario tek 31 posto prihoda na domaćem tržištu, jer je plasiranje novih proizvoda na tržište utjecalo na marže, a potrošači su odgodili kupovinu nove tehnike. Izvršni direktor kompanije Hans Straaberg rekao je da zarada na europskom tržištu neće biti dovoljna za pokrivanje većih troškova.