UDAR NA MIROVINE

Koalicija dogovorila treći rebalans

17.07.2009 u 22:16

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je večeras nakon sastanka koalicijskih partnera s Vladom kako je dogovoren nacrt trećeg ovogodišnjeg rebalansa proračuna, ali je odbila govoriti o detaljima prije sastanka sa socijalnim partnerima koji je predviđen za ponedjeljak

Ako i taj dogovor u ponedjeljak prođe, ovaj prijedlog rebalansa trebao bi biti prihvaćen na sjednici Vlade krajem idućeg tjedna, rekla je Kosor koja je najavila da bi onda u posljednjem tjednu ovoga mjeseca sazvala izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bi taj rebalans trebao biti prihvaćen.

'Postigli smo okvir koji će omogućiti da do kraja godine živimo stabilno i uđemo potpuno sigurni u izradu proračuna za 2010. godinu. To su nam bili ciljevi i to smo uspjeli dogovoriti', rekla je Kosor.

Na novinarsku primjedbu da je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika najavio izlazak iz koalicije zbog rezanja mirovina koje su predložene rebalansom, rekla je da o tome on na sastanku nije govorio te da je dapače bio vrlo konstruktivan i pun razumijevanja za predložene mjere.

Rekla je da je dogovoreno niz novosti i na prihodovnoj i na rashodovnoj razini koje će omogućiti čvrst financijski okvir. Poduzet će se i niz zakonskih izmjena, rekla je Kosor, preciziravši samo donošenje zakona po kojemu će se izjednačiti plaće u lokalnoj zajednici i na državnoj razini.

Jedna od predloženih mjera je i pregled svih započetih investicija u cestogradnji, rekla je Kosor dodavši da će se voditi računa da su uz te radove financijski vezane sudbine oko 50.000 ljudi. Na novinarsko pitanje što će biti s Pelješkim mostom, kazala je da će se dovršiti radovi započeti ove godine, što će stajati oko 200 milijuna kuna, a taj iznos, kako je rekla, ionako nikoga ne bi spasio.

'PDV se vjerojatno neće mijenjati', rekla je Kosor koja je odbila govoriti i o uvođenju trošarina na mobilnu telefoniju prije dogovora sa socijalnim partnerima.