HOĆE LI KOD NAS?

U Srbiji donesena pravomoćna presuda u slučaju švicarac

09.10.2013 u 08:47

Bionic
Reading

Udruga Franak izvijestila je danas kako je u Srbiji jedna od prvostupanjskih presuda koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamate tijekom otplate kredita u švicarskim francima, postala pravomoćnom te se nada da će se isto to ubrzo početi događati u Hrvatskoj.

"Očekujemo da će se vrlo brzo isti scenarij početi događati i u Republici Hrvatskoj, gdje uz nepravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka, postoji sve veći broj privatno podignutih tužbi, ali još niti jedna presuda, kaže se u priopćenju Franka.

Ujedno se prenose ocjene i očekivanja Udruženja bankarskih klijenata 'Efektiva' iz Srbije, koje se bori za zaštitu prava građana korisnika kredita, prema kojima se može očekivati da će se banke u Srbiji uskoro suočiti s još više tužbi od trenutnih 300 te sve više pravomoćnih presuda zbog nezakonita poslovanja u određivanju promjenjive kamatne stope.

Pravomoćna presuda drugostupanjskoga suda u Srbiji, prema tumačenju 'Efektive' znači da će banka morati tužitelju isplatiti sve preplaćene anuitete na bazi nezakonito povećanih kamata te će morati platiti tužitelju i zatezne kamate, a osim toga morat će platiti još i sudske troškove.

Udruga Franak podsjeća da su hrvatski zakoni koji reguliraju obvezne odnose gotovo identični srbijanskim te da je nepravomoćna presuda u kolektivnom procesu protiv osam banaka u Hrvatskoj u dijelu koji se tiče ništetnosti povećanja kamata, zasnovana na potpuno jednakim načelima i zakonskim okvirima kao i u Srbiji.

Udruga Franak uvjerena je da će uskoro svi oštećeni dužnici biti obeštećeni i u Hrvatskoj te da je zakon o potrošačkom kreditiranju, koji je predložila Vlada, prvi korak na tom putu.