DUGOVI PREKO 900 MILIJUNA KUNA

Trgovački centri imaju čak milijun neplaćenih računa

08.10.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Najveći hrvatski trgovački lanci mogli bi svojim dobavljačima kojima duguju više od 900 milijuna kuna, platiti više od 300 milijuna kuna naknade zato što kasne s ispunjavanjem obveza. Nadzor Ministarstva financija pokazao je da 22 trgovačka lanca dobavljačima nisu platila više od 888 tisuća različitih računa, a evidencija o broju neplaćenih računa još uvijek nije prikupljena za sve trgovačke lance, piše Novi list

Taj nadzor, piše Novi list, pokazao je da najveći iznos neplaćenih obveza ima Mercator, i to 309 milijuna kuna, dok je, primjerice, u Konzumu pronađeno 158 milijuna kuna dospjelih, a neplaćenih računa te u Plodinama više od 80 milijuna kuna.

Procjenjuje se da bi na kraju brojka neplaćenih računa, kad se svi evidentiraju, mogla biti i preko milijun. Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisao je da vjerovnik ima pravo na naknadu od 300 kuna po svakom računu koji mu dužnik ne plati na vrijeme, što znači da bi na kraju ukupna naknada koju vjerovnici, odnosno dobavljači mogu potraživati od svojih dužnika, mogla biti i veća od 300 milijuna kuna. Uz to, trgovačkim lancima prijete i milijunske kazne koje će morati platiti državi, a novčano će biti kažnjeni i direktori tih lanaca neplatiša.

Hoće li više od deset tisuća dobavljača i dobiti tu naknadu, ovisi isključivo o njima jer zakon propisuje da vjerovnik ima pravo na tu naknadu bez obzira na to je li pretrpio ikakvu štetu. Prije izmjena zakona bilo je propisano da dužnik mora vjerovniku isplatiti tu naknadu ako račun nije plaćen na vrijeme. Na kraju je u izmjenama zakona vjerovniku na volju ostavljeno hoće li potraživati tu naknadu.

Prema dosadašnjoj praksi u Hrvatskoj, teško je očekivati da će dobavljači doista u potpunosti iskoristiti tu mogućnost, jer se ni ranije nisu odlučivali za akciju kako bi naplatili račune od trgovačkih lanaca. Razlog je, naravno, to što bi tako doveli u pitanje svoje poslovanje s velikim trgovcima.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.