REAKCIJA POREZNE

'Ne pravimo razliku između malih i velikih poreznih obveznika'

04.10.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Porezna uprava priopćila je danas kako ne radi razliku između 'malih' i 'velikih' poreznih obveznika u slučaju poreznih nadzora i naplate poreznih dugova. Napominju da su to dva različita tipa poreznih obveznika koji zahtijevaju drukčije pristupe u nadzoru, ali ne i u naplati

'Porezna uprava prema odredbama članka 4. Zakona o Poreznoj upravi (Narodne novine broj 25/12 i 112/12) obavlja upravne i druge stručne poslove u primjeni poreznih propisa koji se odnose na naplatu i provođenje ovrhe radi naplate poreznog duga i drugih javnih davanja. Porezna uprava sukladno odredbama Općeg poreznog zakona redovito provodi prisilnu naplatu poreznog duga temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava. Postupak ovrhe pokreće se po službenoj dužnosti u slučaju kada porezni obveznik ne plati dug u propisanom roku za dobrovoljno izvršenje odnosno kada dospjeli dug ne plati ni po Opomeni nadležne ispostave Porezne uprave. Postupak ovrhe pokreće se u nadležnoj ispostavi Porezne uprave donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koji ima na računu kod banke temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava. Rješenje se dostavlja banci kada postane ovršno. Porezna uprava pokreće ovršni postupak protiv svih poreznih obveznika koji u zakonskim rokovima ne podmiruju svoje dužne obveze bez obzira radilo se o fizičkim ili pravnim osobama. Nema limita duga vezanih uz pokretanje ovršnog postupka za dospjeli, a ne naplaćeni dug.

Ministarstvo financija, Porezna uprava je u razdoblju od 2012. – 2013. u četiri navrata poduzetnicima i građanima dala priliku da uz povoljnije uvijete plate svoja dugovanja za poreze i ostala javna davanja.

Prema fizičkim i pravnim osobama koje su iskoristile mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe, neće se krenuti s mjerama prisilne naplate ako poštuju plan otplate. Prema evidencijama Porezne uprave oko 75 tisuća subjekata s dugom od 3,5 milijardi kuna nije iskoristilo mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe.

Porezna uprava temeljem članka 8. stavka 7. OPZ-a objavljuje liste poreznih dužnika od 31. srpnja 2012. godine. U razdoblju od godine dana lista dužnika se smanjila za 10.000 poreznih obveznika, te se iznos duga smanjio za 7,5 milijardi kuna. Učinci liste su uplaćeni porezni dugovi i motivirani obveznici za reguliranje poreznog statusa.

Međutim, potrebno je naglasiti da je cilj liste dužnika, osim naplaćivanja poreznih dugovanja, bio i da se objave nelojalni poduzetnici koji ne poštuju pravila igre na tržištu. Prema svim dužnicima s liste dužnika također se provode mjere prisilne naplate.

Porezna uprava ne radi razliku između 'malih' i 'velikih' poreznih obveznika u slučaju poreznih nadzora i naplate poreznih dugova. Napominjemo da su to dva različita tipa poreznih obveznika koji zahtijevaju drukčije pristupe u nadzoru, ali ne i u naplati', priopćili su iz Porezne uprave.