LINIĆEVA PRAVDA

Male nagazili, a veliki bez srama ne plaćaju porez

04.10.2013 u 08:45

Bionic
Reading

U poreznom ratu stradavaju 'pješaci'. Poreznici su ovrhama krenuli na građane koji duguju više od 2.000 kune, no što je s velikim dužnicima, zvijezdama s 'liste srama' koje državi duguju milijune ili čak desetke milijuna kuna? I dalje su tamo. Doduše, na listi tvrtki dužnika dogodile su se promjene na vrhu,a kod građana i samostalnih djelatnika najveći dužnici i nakon godinu dana ostali su isti pa se 'mali' mogu s pravom zapitati: bi li bolje prošli da su državi više dužni?

Lista poreznih dužnika, prvi put objavljena 31. srpnja 2012., ažurira se svaka tri mjeseca. Prema podacima Ministarstva financija, od prve objave do 31. srpnja ove godine ukupni dug smanjio se sa 29,9 milijardi na 22,4 milijarde kuna. Dobra je to vijest za Slavka Linića i njegove poreznike, iako treba imati na umu da nije naplaćeno svih sedam milijardi kuna duga. Za dio dugovanja dogovoren je reprogram ili je brisan kroz predstečajne nagodbe pa su dužnici i tako nestajali s liste. I dok su se na vrhu ljestvice zaduženih tvrtki događale promjene, u godinu dana isti 'igrači' zadržali na listi građana i obrtnika, odnosno onih koji obavljaju samostalnu djelatnost.

Među najvećim dužnicima koji obavljaju samostalnu djelatnost i dalje je najveći dužnik obrtnik iz Žaborića Mirko Rapić, čije su obaveze oprema državi narasle za nekoliko milijuna, na čak 45,3 milijuna kuna. Tu su i Jozo Primorac i Branko Beršić, prvi je osnivač zaklade, a drugi vlasnik servisa koji popravlja motore, svaki od njih ima dug veći od 12 milijuna kuna. Vlasnik Catering tvrtke Majetić, Aleksandar Majetić, duguje 7,8 milijuna kuna, a odvjetnica Asja Piplović, poznata iz afere Maestro, 6,7 milijuna kuna. Jedina značajnija promjena među najvećima jest to što se Vinko Odak preselio s ove na listu građana i duguje milijun više - 12,8 milijuna kuna.

Milijunske dugove za svoje djelatnosti nisu još podmirili poznati zagrebački ugostitelj Vlaho Srezović (3,8 milijuna kuna), novinar Jutarnjeg lista Davor Butković (1,7 milijuna kuna), nekadašnji automobilistički as Niko Pulić (1,6 milijuna kuna), bivši nogometaši Dinama i Hajduka - Dino Drpić (1,1 milijuna kuna) i Zvonimir Deranja (1,8 milijuna kuna).

Nakon godinu dana, promjene nema ni u vrhu liste najzaduženijih građana, koji državi duguju poreze za nekretnine, vikendice i slično. Prvu poziciju čvrsto drži sada već legendarni Zvonimir Staničić, poduzetnik iz Grubišnog Polja, koji duguje 66,1 milijuna kuna. Mediji su zabilježili da je prodavao naftu, kasnije se pokušao baviti lovnim turizmom, a pisalo se i da je preko oglasa prodavao lovačku pušku Josipa Broza Tita. Na drugom je mjestu i dalje Albino Jurman, istarski poduzetnik s dugom od 40,3 milijuna kuna, slijede Alen Bubalo iz Zagreba (37,8 milijuna kuna), mesar Drago Noršić iz Samobora (26,6 milijuna kuna) i Ana Klemenić iz Kamanja (16,8 milijuna kuna).

Provjerili smo jesu li na ovoj listi poznati koje su novinari pobrojali kada je lista prvi put objavljena ili su možda u međuvremenu podmirili dugove prema državi. Velikogorički poduzetnik Željko Žužić učetverostručio je dug na 8,6 milijuna kuna, a Dragan Jurilj smanjio dug pa mu je ostalo nepodmireno 1,8 milijuna kuna. Nogometaš Anas Sharbini duguje 1,4 milijuna kuna, pjevač Daniel Popović 882.750 kuna, bivši general osuđen zbog krađe dragulja Vladimir Zagorec 637.883 kuna, bivša TV zvijezda Siniša Cmrk 550.000 kuna.

Premda su se mediji ponajviše bavili njihovim dugovima, priču s poreznicima čini se da su uspješno riješili Marko Grubnić, alias Modni mačak, a na listi dužnika nema ni Vlatke Pokos, ni Marka Perkovića Thompsona, niti Jelene Rozge pa ostaje nejasno jesu li uopće i bili na listi srama ili su poreznici naprosto njihovim imenima uveseljavali javnost.

Među tvrtkama, najviše je dužna Pan - papirna industrija -154,9 milijuna kuna, slijede Euro-market s dugom od 101,7 milijuna kuna i Tvornica električnih žarulja sa 76,9 milijuna kuna. U odnosu na prijašnje liste, od velikih su izbrisani Tempo, Varteks, Industrogradnja, Konstruktor-Inženjering i još ranije HRT. Neke od tvrtaka podmirile su dugove prodajom nekretnina, druge su postigle sporazum o reprogramu i otpisu dugova. Mnogo građevinara i dalje je na 'listi srama'. Kerumova tvrtka koja je zatražila predstečajnu nagodbu duguje 21,2 milijuna kuna. Ministarstvo znanosti ima dug od 12,3 milijuna kuna koji će, prema najavi ministra Linića, vjerojatno biti otpisan. Dug je smanjio Medikol, sa 25,5 na sadašnjih 8,3 milijuna kuna. Na listi poreznih dužnika ostala je i Sanaderova tvrtka Alia savjetovanje s dugom od 1,1 milijun kuna.