POJAČANJE ZA GOSPODARSKA PITANJA

Tamara Obradović Mazal nova Josipovićeva savjetnica

30.09.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Iako se pričalo da će karijeru nastaviti kao viceguvernerka, nakon odlaska s mjesta zamjenice ministra gospodarstva, Tamaru Obradović Mazal u srpnju je angažirao srpski premijer Ivica Dačić kao pravnu savjetnicu za europska pitanja. Nije poznato kako se raspleo i je li uopće realiziran angažman kod Dačića, s obzirom da će Obradović Mazal, kako su potvrdili u Uredu predsjednika Tportalu, postati savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike EU hrvatskom predsjedniku Ivi Jospoviću od 1. listopada.

Komentirajući prošli tjedan u New Yorku Vladine fiskalne smjernice, predsjednik Josipović odgovorio je kako ih nije proučio detaljno, no da će sigurno razgovarati o tome sa svojim gospodarskim savjetom, i svojom novom savjetnicom za gospodarstvo. Prema informacijama Tportala, riječ je o Tamari Obradović Mazal, koja je svojoj karijeri obnašala niz visokih funkcija u državnoj administraciji. Radila je za četiri hrvatska premijera, u Račanovoj Vladi bila je pomoćnica ministra za europske integracije, u Sanaderovoj i Kosoričinoj Vladi bila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, potom zamjenica ministru gospodarstva u Milanovićevoj Vladi - Radimiru Čačiću. U hrvatskom pregovaračkom timu za EU, ova je pravnica bila zamjenica glavnog pregovarača, zbog čega ju je angažirao srbijanski premijer, kako bi se Srbija pravno i organizacijski uskladila za početak pregovora.

Iz hrvatskog Ureda predsjednika potvrdili su Tportalu angažman Tamare Obradović Mazal, napomenuvši da će od 1. listopada postati savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike EU.

Ured predsjednika Josipovića ima osam savjetnika, tri pomoćnika savjetnika, jednu zamjenicu savjetnika, tri povjerenika, glavnog analitičara i tajnicu predsjednika za gospodarsku suradnju. Među savjetnicima nitko nije zadužen za gospodarstvo. Ipak, Josipović je nakon osvajanja mandata formirao Savjet za gospodarstvo, što su mnogi tumačili kao pokušaj stvaranja konkurencije tadašnjoj HDZ-ovoj vladi koja nije imala rješenja za izvlačenje zemlje iz krize. No bez obzira na niz uglednih imena, ekonomista i gospodarstvenika, savjet se slabo sastajao, nije iznio preporuke koje su imale snažniji odjek u javnosti i zaista nije postao značajniji korektiv niti Kosoričinoj, a kamoli Milanovićevoj vladi, u čijem se mandatu gospodarski pad još više produbio. Na čelu savjeta koji se sastaje svakih tri do šest mjeseci je ekonomist Boris Cota. Savjet za gospodarstvo danas broji 17 članova, nakon što je iz njega izašla Katarina Ott, koja je svoj odlazak objasnila osobnim razlozima.