TEŠKO TRAŽITI NOVOG PARTNERA

Pejnović: Mislim da ćemo se dogovoriti s MOL-om

27.09.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović kazao je danas kako misli da će se država dogovoriti s MOL-om oko izmjena dioničarskog ugovora za Inu, jer puno je teže tražiti novog partnera.

U sklopu konferencije "Dan velikih planova", u organizaciji časopisa Lider, Pejnović je kazao kako se pregovori vode na temeljima ideje zašto se uopće 2003. godine išlo u privatizaciju, a to je da se ostvare razvojni ciljevi ne samo u Ini, već i u državi.

No, istaknuo je, to je narušeno, odnosno većina razvojnih ciljeva nije postignuta, primjerice smanjeno je crpljenje i prerada nafte, pala je proizvodnja plina u kontinentalnom dijelu Hrvatske, smanjen je regionalni tržišni udio Ine. To se na državu odrazilo kroz pad industrijske proizvodnje i BDP-a te veći uvoz derivata, koji negativno utječe na trgovinsku bilancu Hrvatske.

Mađarski su vlasnici bitno poboljšali interno poslovanje Ine, ali dosadašnje uprave i nadzorni odbori nisu ostvarili planirane razvojne ciljeve i na njima je odgovornost za to, kao i na politici, koja nije reagirala. Ipak, mislim da ćemo se dogovoriti s MOL-om, jer je traženje novog partnera puno teži proces, istaknuo je Pejnović.

Pejnović s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom čini Vladin tim za pregovore oko izmjena dioničarskog ugovora za Inu, koje u ime MOL-a vode potpredsjednik Uprave Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, a koji su započeli 18. rujna ove godine.

Na prvom se sastanku razgovaralo o načinu odvijanju pregovora i područjima o kojima će se pregovarati te je načelno dogovoreno da će se pregovarački timovi nalaziti jednom mjesečno.