MINISTARSTVO FINANCIJA

Trgovački lanci duguju dobavljačima 884 milijuna kuna

24.09.2013 u 17:39

Bionic
Reading

Financijski inspektori Ministarstva financija izvršili su tijekom rujna nadzor ispunjavanja obveza prema vjerovnicima u 26 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Zakonski rokovi plaćanja dobrim se dijelom nisu poštivali, a iznos obveza za koje se kasni u plaćanju je oko 884 milijuna kuna.

'Utvrdili smo da se u tim kontroliranim lancima rokovi plaćanja dobrim dijelom nisu poštivali, s tim da su obveze koje su dospjele nakon utvrđivanja rokova od 30 i 60 dana bile negdje oko 884 milijuna kuna', kazao je pomoćnik ministra financija za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Branko Šegon.

Pomoćnik ministra nije iznosio imena lanaca kod kojih su utvrđena najviši iznosi dospjelih obveza. Po pisanju nekih medija pak, među njima su Mercator, Konzum, Tisak, Tommy, Plodine.

Na novinarski upit kakav je trend u poštivanju rokova plaćanja utvrđen u nadzorima Šegon je pak kazao da je uočeno smanjenje neplaćenih obveza u odnosu na lipanj ove godine.

Protiv onih koji ne poštuju rokove plaćanja pokretat će se optužni prijedlozi. Prema zakonu, pravnoj osobi za to prijeti kazna do milijun kuna, odgovornoj osobi tj. direktorima do 50 tisuća kuna, a također svi oni kojima su trgovački lanci dužni obračunat će im kamatu za kašnjenje od 12,40 posto na godišnjoj razini te na svaku fakturu, bez obzira na vrijeme kašnjenje, 'kaznu' od 40 eura po fakturi.

Ministarstvo financija želi postići da se s jedne strane stabiliziraju obveze prema svim vjerovnicima, a radi se o velikom broju vjerovnika i malih i velikih, ali i da se smanji nelikvidnost, jer to je i mjera za smanjivanje nelikvidnosti. Potvrdio je i da većina stranih trgovačkih centara ima prikazan negativni poslovni rezultat.

'Smatramo da nema nikakvih razloga ili je vrlo upitno zbog čega su oni iskazali negativan poslovni rezultat, jer su istovremeno svi hrvatski trgovački lanci iskazali dobit. Može se raditi o raznim špekulacijama, ali od Porezne uprave ćemo zatražiti da izvrši nadzor u svim tim društvima i da se utvrde razlozi njihovih gubitaka te ukoliko se utvrdi da je bilo manipulacija ili prevara prema državi, tražit ćemo da se primjeni propis restriktivno i da se traži oduzimanje svega što je bio predmet prevare u zadnjih pet godina', izjavio je Šegon.