USKOKOVA AKCIJA

Uhićen bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak

15.07.2009 u 19:57

Bionic
Reading

Bivši direktor Hrvatskih željeznica Davorin Kobak danas je uhićen s još dvije osobe zbog pronevjere u toj državnoj firmi, doznaje se od izvora bliskog policiji i USKOK-u

Neslužbeno se doznaje da su uz Kobaka uhićeni bivša direktorica tvrtke AGIT, kćeri poduzeća HŽ Cargo, Biserka Robić te komercijalni direktor AGIT-a Andrija Sarić. Njih troje sumnjiči se da su u razdoblju od 2003. do 2008. godine otvarali račune u off-shore kompanijama u BiH, Austriji i na Cipru te lažnim fakturama na njih prebacivali novac iz AGIT-a i HŽ-a. Potom su taj novac podizali u bankama u Austriji i Bosni i Hercegovini te ga međusobno dijelili. Na listi osumnjičenih također je srpski državljanin Vladimir Vasiljević. Svi osumnjičeni uhićeni su u Zagrebu, a riječ je o prvom značajnijem slučaju koji USKOK vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP).

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić kazao je da uhićenja ne može potvrditi te da po novim odredbama ZKP-a nije niti dužan davati takve informacije. I glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan kaže da o uhićenjima nema nikakve službene informacije.

'No ako je u pitanju tvrtka AGIT, mogu reći da je Ministarstvo nadležnim institucijama proslijedilo informacije iz poslovnih knjiga koje su ukazivale na moguće malverzacije', kazala je Halužan.

Kobak je smijenjen u veljači ove godine, nakon medijskih napisa da je s bivšim direktorom Željeznica Srbije dogovarao krađu tri milijuna eura. No Kobak je nakon smjene odbacio takve tvrdnje i medijske napise da je HŽ poslovao preko inozemnih off-shore tvrtki te najavio tužbe protiv novinara, rekavši da su medijski napadi na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s nekih drugih problema u HŽ-u.

Opsežnu istragu o pranju novca u HŽ-u USKOK je pokrenuo u veljači ove godine, zbog sumnje da je tvrtka AGIT godinama plaćala nepostojeće fakture, čime je država oštećena za gotovo 25 milijuna kuna. Toliko je navodno završilo na računima off-shore tvrtki u raznim zemljama. Prema odredbama novog ZKP-a, policija osumnjičene 12 sati nakon uhićenja treba predati pritvorskom nadzorniku, koji o svemu treba izvijestiti USKOK.

Osumnjičene se tereti za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, udruživanja radi počinjenja kaznenog djela i pranja novca, doznaje se od izvora iz istrage. Kaznenu prijavu protiv Kobaka podnio je još lani osobno ministar prometa Božidar Kalmeta.

Ministarstvo je DORH-u USKOK-u i policiji predalo svu dokumentaciju iz te agencije kada je u AGIT prošle godine stiglo novo vodstvo i posumnjalo u sumnjive poslove prethodne garniture. Kobak je, pak, zimus smijenjen nakon što je izbila afera prema kojoj je on u dogovoru s direktorom srbijanskih željeznica htio ukrasti tri milijuna eura, piše Večernji.hr

Mediji su tada pisali da srpska policija ima snimke razgovora koje potvrđuju njihov lopovski naum. Sada se, paralelno s uhićenjima u RH, vodi i istraga u Srbiji protiv šefa njihovih željeznica. Kobak je novac kojim su Željeznice Srbije trebale vratiti svoj dug HŽ-u namjeravao spremiti na račun off-shore kompanije.

On je tada sve te napise demantirao tvrdeći da shemu povrata tog duga nije on skrojio te da taj sporazum nije nikada ni potpisan. Kobak je i nakon smjene ostao raditi u HŽ-u, a danas je prije uhićenja bio na poslu.

U HŽ-u nisu znali reći što je točno Kobak radio, osim da je svaki dan dolazio na posao. HŽ je često bio središte afera, a još zvoni ona prema kojoj je Luka Bebić, predsjednik Sabora, obećavao radna mjesta u toj tvrtki. Objavljeno je bilo pismo Ivana Medaka, direktora u HŽ Infrastrukturi, šefu Sabora u kojem mu se žali da još nije dobio posao koji mu je 'barba Luka' obećao.

USKOK u roku od 48 sati od uhićenja treba donijeti rješenje o zadržavanju u pritvoru, koje može trajati najviše 48 sati od uhićenja. U tom roku USKOK treba pripremiti zahtjev za istražni zatvor, u trajanju od 30 dana, o kojem odlučuje istražni sudac.