OŠTRIJI REZOVI NAJESEN

I Bandić donio kozmetički rebalans

15.07.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba prihvatili su većinom glasova prvi ovogodišnji rebalans proračuna, koji je s planiranih osam milijardi smanjen za 150 milijuna kuna ili 1,87 posto te sada iznosi 7,850 milijardi kuna

Po riječima gradonačelnika Milana Bandića ovo je tehnički rebalans proračuna, dok će na jesen doći pravi rebalans proračuna. Iako se zauzima za daljnje uštede u proračunu, naglasio je da ga više zanima kako uprihodovati više.

Zadnje što ćemo kresati su infrastrukturni investicijski projekti te poticaji za malo i srednje poduzetništvo.

Gradonačelnik brani i stečena socijalna prava te plaće zaposlenika. 'To je osjetljivo pitanje i zadnje je što ćemo dirati', poručio je Bandić koji takvu odluku ne bi donosio bez socijalnog konsenzusa i dogovora. 'Nismo u banani ili u tinti, ali nije ni bajno', rekao je Bandić istaknuvši ako 'mi ne budemo kreirali proračun, onda će to učiniti neki drugi, a mi ćemo ga provoditi'.

Jasen Mesić (HDZ) pitao se zašto se zapravo donosi rebalans koji zapravo nema antirecesijskih mjera, usprotivivši se smanjenju izdvajanja za mjesnu samoupravu.

Alenka Košiša Čičin Šain (HNS) kazala je da se iz rebalansa ne može iščitati strategija razvoja grada Zagreba a ne vidi se ni što će se raditi u idućih šest mjeseci ili godinu dana. Ovo nije kozmetički proračun, on je puder u kozmetičkoj torbici, ocijenila je.

Vera Petrinjak Šimek (NL dr. Velimira Sriće) ne vidi nikakve bitne uštede u rebalansu, a pozdravlja odustajanje od izgradnje kongresnoga centra zbog - 'krive lokacije gdje se trebao graditi'. Zastupnici su prigovorili i da se 20 milijuna izdvaja za 'borbu sa štakorima', a za Centar za prevencije tek 700.000 kuna.

Prema rebalansu proračuna, za koji je glasovalo 27 zastupnika a protiv bilo 11, odgođena je izgradnja kongresnog centra, projekt automatskog upravljanja prometom i zajednički projekt Grada i HŽ-a - prototip prigradskoga vlaka. Otpala je i vrijedna investicija u Zračnu luku Zagreb. Na održavanju komunalne infrastrukture planira se uštedjeti 50 milijuna kuna, manje će novca biti za čišćenje i održavanje javnih površina, za mjesnu samoupravu i dr.