REBALANSOM PROTIV NELIKVIDNOSTI

Premijerka Kosor protiv povećanja PDV-a

15.07.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Najvažnija mjera protiv nelikvidnosti je sljedeći rebalans proračuna, koji će biti tvrd, odlučan i beskompromisan, ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima na kojem je glavna tema bila kako riješiti začarani krug neplaćanja u gospodarstvu. Saznajemo i da je premijerka protiv podizanja stope PDV-a, jer bi to utjecalo na rast cijena

Paralelno s rebalansom koji se očekuje krajem srpnja, Vlada će raditi i na akcijskom planu za sva javna poduzeća u većinskom državnom vlasništvu da bi se smanjili njihovi rokovi plaćanja. Iako još uvijek nema potpune podatke o tome kako 27 državnih tvrtki izvršava svoje obveze, Kosor je poručila da im je Vlada spremna pomoći. Također nije htjela otkriti tko je najgori platiša.

'Nisu svi u jednakoj situaciji. Na primjer, Hrvatske šume imaju velika potraživanja. Pomoći ćemo im da se za njih otvore nove kreditne linije, ali nikakva nedisciplina se neće tolerirati. Krajem rujna održat ćemo novi veliki sastanak da se vidi što se napravilo', rekla je Kosor.

Svi socijalni partneri, prema riječima premijerke, podržali su novi rebalans, iako još uvijek nije poznato hoće li on značiti i rezanje plaća i mirovina

Damir Kuštrak ocijenio je kako će Vlada slijedećim rebalansom poslati snažnu poruku financijskim tržištima da su hrvatske javne financije pod kontrolom. 'Ne očekujemo da se likvidnost popravi preko noći, ali najvažnije je da se taj problem počne rješavati, jer ćemo tako eliminirati psihološku nelikvidnost u kojoj se zbog nesigurnosti novčani tijekovi usporavaju, umjesto da se ubrzavaju', naglasio je Kuštrak.

'O strukturi rebalansa još raspravljamo u HDZ-u, nakon toga ćemo s njim izađi pred koalicijske partnere a potom sljede sindikati i poslodavci. Rebalans će biti gotov krajem srpnja, najkasnije početkom kolovoza', rekla je Kosor.

Što se tiče nagađanja da bi Vlada mogla povisti stopu PDV-a da bi se poboljšalo punjenje proračuna, iz pouzdanih izvora saznajemo da je premijerka Kosor protiv te nepopularne mjere jer smatra da bi to dovelo do rasta cijena.