MLADEN PEJNOVIĆ:

'Ugovor o plinskom biznisu je ozbiljna stvar'

12.09.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Problematika izdvajanja plinskog biznisa iz Ine bit će sastavni dio predstojećih pregovora s mađarskim MOL-om, rekao je danas ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, nakon medijskih napisa će će MOL tužiti državu jer nije preuzela taj dio poslovanja, kako je bilo dogovoreno

Prema pisanju Jutarnjeg lista, MOL je nedavno Vladi i Ministarstvu gospodarstva uputio pismo u kojem upozorava da je spreman zatražiti naknadu štete od dvije milijarde kuna jer država nije preuzela Inino plinsko poslovanje, na što se obvezala 2009. godine.

'Nije to ništa novo', komentirao je Pejnović, koji je zajedno s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom član Vladinog tima za pregovore s MOL-om.

Istaknuo je da je Glavni ugovor o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je predviđeno izdvajanje Inine tvrtke Prirodni plin, ozbiljna stvar.

'Znamo da su dobrim dijelom kompenzirane niže cijene plina za stanovništvo u jednom razdoblju. Riječ je o ozbiljnoj obvezi prema tom ugovoru. S druge strane, mislimo da tzv. ruska formula nije bila najpametnija, odnosno u tom trenutku tako se odvijao taj plinski biznis, a danas su cijene na europskom tržištu i u našem okruženju - ruska formula minus 20 posto. Ta situacija bit će predmet pregovora', rekao je Pejnović.

Pregovori Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini započinju 18. rujna.

Na sjednici početkom kolovoza, kada je imenovan tim za pregovore s MOL-om, Vlada je poručila da je nezadovoljna što je ukupna proizvodnja nafte i plina u Hrvatskoj u stalnom padu. Upozorila je i na pad prerade u rafinerijama Ine, na pad investicija s oko 3,1 milijarde kuna u 2009. na 1,28 milijardi kuna prošle godine, na pad lanjske dobiti itd.

Zbog sveg toga očito je da postoje problemi u upravljanju Inom te da postoje razlozi za žurnim preispitivanjem postojećeg modela upravljanja iz 2009. godine te se nameće nužnost otvaranja pregovora kojima za cilj treba biti uspostavljanje novog modela na temelju ravnopravnih odnosa temeljem veličine dioničkih udjela pojedinih dioničara, navela je Vlada u okviru za pregovore.

MOL u Ini drži 49,08 posto, a hrvatska država 44,84 posto udjela.

Mladen Pejnović o tužbi MOL-a protiv države