MINISTAR VRDOLJAK

'Hitno treba privatizirati Petrokemiju'

09.09.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Nakon uspješno provedene dokapitalizacije Petrokemije, u kojoj su sudjelovali država i mirovinski fondovi, i postavljanja novog šefa Uprave Dragana Marčinka, slijedi hitna privatizacija kutinske tvrtke, najavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak gostujući na Hrvatskom radiju

U privatizaciju Petrokemije treba ići hitno, što prije, to bolje. U ovoj fazi koja počinje već sutra, uprava je dobila nalog od nadzornog odbora da krene u izbor savjetnika za privatizacijski postupak i to će biti vrlo brzo gotovo', kazao je Ivan Vrdoljak gostujući na Hrvatskom radiju.

Podsjetio je da je Vlada zajedno s mirovinskim fondovima koji su sudjelovali u dokapitalizaciji kutinske tvrtke donijela odluku da se ide u privatizaciju, s time da će država ostati vlasnik udjela od 25 posto.

Ministar se pohvalio kako je odluka o privatizaciji dobro iskomunicirana sa sindikatima: 'S ljudima samo treba razgovarati. Iako nema sredstava u proračunu, pronašli smo ih za dokapitalizaciju i očito su sindikati to shvatili kao dobru poruku, vjeruju nam da imamo dobre namjere.'

Na pitanje novinarke tko bi mogao preuzeti Petrokemiju, i hoće li to biti Rusi, Vrdolajk je kazao kako očekuje strateškog partnera iz Europe te da je nelogično da dolaze investitori s drugih kontinenata koji ne poznaju dobro tržište. Isto tako, rijetko u petrokemijski biznis ulazi netko to sam nije u toj branši.

'Logično bi bilo da se na pregovorima oko Petrokemije pojave Borealis, Agofert, zatim neke ruske tvrtke i možda norveška Yara', kazao je.