MILIJUNSKA UTJEHA

Todoriću unatoč gubitku isplaćena dividenda

09.09.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Najbogatiji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić upravlja bogatstvom od najmanje 4,4 milijarde kuna, koliko vrijede samo kompanije koje su mu uvrštene na burzu. Dobit koja mu se kao većinskom dioničaru Agrokora kroz dividendu isplaćuje na ime, prema odluci skupštine održane u srpnju, iznosila je samo 24,2 milijuna kuna. Zbog lošijih rezultata krovnog poduzeća koncerna, ona je gotovo upola manja od lanjske dividende od 45,7 milijuna kuna, izračunali smo prema javno dostupnim podacima

Dividende koje članice koncerna isplaćuju Agrokoru znatno su veće od one koju krovna kompanija isplaćuje svome većinskom vlasniku Ivici Todoriću, koji drži 94 posto dionica Agrokora. Od osam njegovih kompanija koje kotiraju na Burzi, ove su godine samo tri  isplatile dividendu, čime je Agrokoru kao krovnoj kompaniji otišlo 104,1 milijuna kuna. Konzum je kroz dividendu uplatio Agrokoru 55,5 milijuna kuna, Jamnica 28,1 milijuna kuna i Ledo 20,5 milijuna kuna, dok dividendu nisu isplaćivali Belje, Vupik, Tisak, Zvijezda ni PIK Vinkovci.

Ovogodišnja nešto slabija dividenda za Todorića osobno uzrokovana je time što krovna kompanija Agrokor, koja upravlja njegovim tvrtkama u portfelju i ne kotira na Burzi, lani je poslovala s gubitkom od 11,6 milijuna kuna. Prihodi su im pali za devet posto, na 1,5 milijardi kuna, a otprilike toliko rasli su i rashodi. Većina Agrokorovih prihoda su financijski – od dividendi i kamata koje plaćaju povezana društva, baš kao što su im i rashodi većinom financijski. Riječ je o nekonsolidiranim poslovnim rezultatima, koji se odnose samo na krovno poduzeće koncerna Agrokor, no ne i na čitav sustav. Konsolidirani rezultati poslovanja nisu još dostupni domaćoj javnosti.

Unatoč ostvarenom gubitku, na skupštini Agrokora održanoj krajem srpnja odlučeno je da se iz dijela zadržane dobiti iz ranijih godina dioničarima isplati dividenda. Ukupno se isplaćuje 25,8 milijuna kuna, a budući da je Todorićev udio u Agrokoru narastao na 94 posto nakon što je od EBRD-a otkupio ove godine četiri posto dionica, bit će mu isplaćeno 24,2 milijuna kuna. Za usporedbu, dividenda mu je gotovo upola manja od lanjskih 45,7 milijuna kuna. S obzirom da se na isplatu dividende plaća porez od 12 posto, vlasnik Agrokora će na ruke dobiti 21,3 milijuna kuna.

Todorić je dobio nešto veću dividendu od drugih poznatih poduzetnika: Emila Tedeschi primio je ove godine 15 milijuna kuna, a dividenda Ante Vlahovića iznosi 14 milijuna kuna. Ipak, mjerimo li samo vrijednost kompanija koje su mu izlistane na Burzi, vlasnik Agrokora od spomenute je dvojice 'teži' četiri, odnosno pet puta.

Među poznavateljima tržišta kapitala godinama se u neposrednu vezu s Todorićem, iako formalno nije u njegovom vlasništvu, dovodila brokerska kuća Investco, i to kao paravan za 'parkiranje dionica'. Trag njihove povezanosti pronašli smo u izvješću Agrokora iz 2011, u kojem se vidi da je Todorićeva kompanija investirala 13,5 milijuna kuna u Investco i plasirala im 36 milijuna kuna kredita, ali u registru i dalje nije upisana kao formalni suvlasnik. Od Konzumove dividende Investco je ove godine zaradio 4,1 milijun kuna, gdje je treći po veličini dioničar (nakon Agrokora i Jamnice), dok ostatak njihovog portfelja sastavljenog redom od Agrokorovih dionica nije isplaćivao dividendu. Ni Investco nije isplatio dividendu, nego je 143 milijuna kuna spremio u zadržanu dobit.