VLADA U VELIKOJ DVOJBI

Friščić traži povećanje PDV-a na 24 posto

13.07.2009 u 08:02

Bionic
Reading

Dok Friščić traži da se radi povećanja proračunskih prihoda uvede i veći PDV, u Vladi zasad prolazi samo uvođenje trošarina na mobilnu telefoniju.

Pri idućem rebalansu proračuna, o kojem u Banskim dvorima već traju konzultacije, mora se povećati prihodna strana, tvrdi vođa HSS-a Josip Friščić, priklanjajući se prijedlozima stručnjaka da se PDV podigne sa 22 na 24 posto.

Uz podizanje stope PDV-a, uvesti bi trebalo i trošarinu na usluge mobilne telefonije, te naplatu koncesija na turističko zemljište.

Željko Lovrinčević, jedan od ekonomista s kojima se premijerka Jadranka Kosor ovih dana konzultira, smatra da je sada pravi trenutak za povećanje stope PDV-a, ali uz paralelno rezanje rashoda, otkriva Večernji list. Upravo sada, kad pada potrošnja i kad postoje deflacijski trendovi, najmanja je vjerojatnost da će povećana stopa PDV-a biti pretočena u više cijene.

'Kad bi se sve cijene povećale za 2 postotna poena, inflacija bi krajem prosinca prema istom mjesecu lani skočila 1,3 posto, no vjerojatnije je da skok cijena, i to jednokratan, neće biti veći od 1 posto', ustvrdio Lovrinčević, prema čijim se procjenama skorim povećanjem PDV-a do kraja godine može namaknuti oko 1,7 milijardi kuna.

Još oko 400 milijuna država bi mogla uprihoditi uvođenjem trošarina na usluge mobilne telefonije. Lovrinčević spominje procjenu da će Hrvati ove godine razmijeniti oko 4 milijarde SMS poruka, što je uz slanje slika solidan promet, oporezivanje kojeg ne bi ni malo pogodilo najsiromašnije slojeve.

O tome kako smanjiti rashode, a povećati prihode, da bi se u idućem rebalansu namaknulo još 4 milijarde kuna u proračunu, unutar Vlade još nema konsenzusa. Večernjakovi izvori navode kako u Ministarstvu financija nema zagrijanosti za podizanje stope PDV-a. 'Zagovornici većeg PDV-a podcjenjuju loše strane toga poteza', kazao je izvor iz tog resora.

'Nikakva odluka još nije donesena. U PDV će se dirati 'tek u krajnjoj nuždi', izjavila je Jadranka Kosor. Isti je stav i prema najnižim mirovinama, a sve ostalo je ne stolu. Zbog teških odluka, nova će premijerka svoj tim pojačati ekonomskim savjetnicima.