ULJANIK NA ČEKANJU

Kreće privatizacija brodgradilišta

11.07.2009 u 19:33

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada donijela je odluku o raspisivanju javnog poziva za privatizaciju pet državnih brodogradilišta - Brodotrogira, Kraljevice, 3. maja, Brodograđevne industrije Split i Brodosplitovog brodogradilišta specijalnih objekata (BSO). Tim odlukama započinje proces privatizacije hrvatskih brodogradilišta, koji im treba omogućiti prijeko potrebno restrukturiranje i modernizaciju, istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor

Podsjetila je da je Europska Komisija, nakon dugih pregovora, prihvatila model privatizacije šest hrvatskih brodogradilišta. Vlada je danas odlučila o raspisivanju međunarodnog javnog natječaja za njih pet, dok će za pulski Uljanik, koji će u privatizaciju po drugačijim uvjetima od ostalih, trebati još tjedan- dva za potpuno usuglašavanje teksta, napomenuo je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

U prodaju po nominalnoj vrijednosti dionica samo će BSO, za kojeg se traži 18,16 milijuna kuna, dok će četiri brodogradilišta - Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj i splitsko brodogradilište - u privatizaciju po posebnim uvjetima, odnosno po jednu kunu.

Rok za podnošenje ponuda bit će 60 dana, a o odabiru ponude odlučivat će posebno povjerenstvo, u kojem će biti predstavnici Vlade, HFP-a, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, uprava i sindikata.