USKORO I OŠTRIJI REZ

Vlada izglasala kozmetički rebalans

11.07.2009 u 11:41

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici izglasala i uputila Hrvatskom saboru na usvajanje prijedlog drugog rebalansa proračuna težak 3,18 milijardi kuna, kojim se predviđa 780 milijuna kuna ušteda i 2,2 milijarde kuna preraspodjela među ministarstvima. Rebalans je rađen uz projekciju pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto. Najavljen je i novi, oštriji rebalans koji će se pripremiti do kraja srpnja, a trebao biti proveden do kraja ljeta

Kao što se najavljivalo, riječ je o kozmetičkom zahvatu, a ne o radikalnim rezovima koji bi popunili proračunsku rupu od čak 14 milijardi kuna.

'Naša će nastojanja biti usmjerena očuvanju makroekonomske stabilnosti, gospodarskom oporavku i izlasku iz krize', rekla je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade.

Dodala je da je gospodarska kriza poljuljala temelje gospodarstva u svijetu, što se prelilo i na Hrvatsku. Zbog toga su i makroekonomski uvjeti značajno promijenjeni i znatno pogoršani. Podsjećajući na pad BDP-a u prvom tromjesečju za 6,7 posto, rekla je kako Vlada procjenjuje da će taj pad u ovoj godini biti 4,5 posto, a inflacija 2,7 posto.

Uz najavljena smanjenja, a s obzirom da su u travanjskom rebalansu bili utvrđeni prihodi od 116 milijardi kuna, a rashodi 121,5 milijardu, rebalansom bi prihodi iznosili nešto više od 109 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 120 milijardi kuna.

Ministar financija Ivan Šuker naglasio je da predviđene uštede vode proračunskom deficitu od 3,3 posto, ili nešto manje od 11 milijarda kuna. Zajedno s jedinicama lokalne samouprave i izvanproračunskim fondovima deficit će biti 3,4 posto. Šuker je istaknuo da će novi rebalans, koji se očekuje do kraja ljeta, dodatno smanjiti potrošnju, a da će se učinak takvog smanjenja osjetiti u 2010.

Iako se najavljivalo da će se rebalansom uštedjeti milijardu kuna, troškovi će biti smanjeni za 780 milijuna. Najviše se dobilo uštedama na plaćama i mirovinama državnih dužnosnika, koje su smanjene za pet do 10 posto, te na reprezentaciji, automobilima i materijalnim troškovima dužnosnika, javlja HRT.

Vlada je odlukom zabranila nabavu novih automobila za službene potrebe, propisala korištenje službenih automobila i službenih kartica isključivo za službena putovanja, te smanjenje reprezentacije u svim državnim tijelima za čak 80 posto.

Predložene su i izmjene zakona o udžbenicima i odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama kojima se odustaje od besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola.

Do kraja ljeta očekuje se i treći ovogodišnji rebalans, na kojem se očekuje rezanje plaća i mirovina. Za pripremu novog rebalansa trebat će mijenjati tridesetak zakona, što znači da za saborske zastupnike ovoga ljeta neće biti godišnjeg odmora.