POSLODAVCI I SINDIKATI SLOŽNI

'Hrvatska nema vremena za čekanje'

10.07.2009 u 18:18

Bionic
Reading

'Treba nam jasna strategija i koncept, jasan set mjera za izlazak iz krize. Hrvatska nema vremena za čekanje', izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma, neposredno prije sastanka predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade u Banskim dvorima koji je počeo u 17 sati

Glavna tema sastanka bit će rebalans proračuna koji će premijerka Jadranka Kosor prvi put predstaviti socijalnim partnerima, a sutra bi trebao biti usvojen na sjednici Vlade. Prve informacije govore da će Vlada napraviti kozmetičke zahvate na proračunu, s minimalnim uštedama od 700–800 milijuna kuna. Takvim najavama nisu zadovoljni niti poslodavci niti sindikati.

'Od jeseni prošle godine ukazujemo Vladi da su reforme nužne, da je nužno smanjenje javne potrošnje. Donesen je antirecesijski paket mjera, ali ništa od toga nije provedeno. I sad smo dočekali ljeto i ponovo razmatramo iste teme o kojima smo razgovarali početkom godine', rekao je Mudrinić.

Iako, prema svemu sudeći, u ovom rebalansu neće biti smanjivanja plaća i mirovina, predstavnici sindikata prije sastanka su ponovili da na to neće pristati niti na jesen, kad se očekuje da će Vlada ići s još jednim snažnijim rezanjem proračunskih troškova.

'Državne i javne službe dale su svoj doprinos i sad je red na drugima', rekao je Vilim Ribić, dopredsjednik Matice sindikata Hrvatske.

Sindikalisti nisu za pozivanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer s njim, kažu, imamo loša iskustva. Prema riječima predsjednice SSSH-a Ane Knežević, ne vjeruju ministru Ivanu Šukeru da već nije tražena pomoć od MMF-a.

'Ništa im ne vjerujem. Ministar Šuker je rekao da neće biti drugog rebalansa proračuna i da je sve u redu, a danas smo opet tu da razgovaramo o novim uštedama', rekla je Knežević.

Očekuje se da će sastanak u Banskim dvorima biti buran i da će potrajati do kasnih večernjih sati.