NAKON 40 DANA

GM izašao iz stečaja

10.07.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Novi General Motors (GM) nastao je u petak nakon što su odvjetnici završili posao kojim će dobra imovina tog proizvođača vozila biti prebačena u novu kompaniju pod kontrolom američke vlade.

Veliki transfer tvornica, novca i intelektualnog vlasništva završen je oko 6.30 sati ujutro po lokalnom vremenu, otvarajući put novoj, manjoj i bržoj kompaniji koja će se moći bolje nositi sa žestokom konkurencijom na globalnom tržištu automobila.

Neimenovani izvor kazao je da potpisivanje tog sporazuma znači da je novi GM izašao iz stečaja.

Jedan stručnjak za stečajeve nazvao je 40-dnevni slučaj GM-a najbržim u povijesti kada su u pitanju kompanije te veličine.

Očekuje se da će GM-ov munjeviti izlazak iz stečaja objaviti izvršni direktor Fritz Henderson i novi predsjednik Edward Whitacre Jr. na konferenciji za novinare tijekom dana u sjedištu kompanije u Detroitu.

Očekuje se da će Henderson objaviti detalje plana kako učiniti novi GM ponovno profitabilnim. Posrnuli proizvođač vozila izgubio je preko 80 milijardi dolara u prošle četiri godine.

GM, koji je nekada bio najveći i najmoćniji svjetski proizvođač vozila, sada je očišćen od velikog duga i opterećujućih ugovora koji bi ga potopili da nije bilo saveznog zajma. Zahvaljujući poticanju Obamina kabineta stečajni postupak trajao je dva dana kraće od stečaja rivala Chrysler Group LLC.