PROSVJEDI SE NASTAVLJAJU

Milanović se neće sastati sa seljacima

12.08.2013 u 10:02

Bionic
Reading

U Ministarstvu poljoprivrede trebao bi se održati sastanak ministra Tihomira Jakovine s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i udruga poljoprivrednika o mogućim modelima olakšica i mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a najavljen je i sastanak poljoprivrednika s otkupljivačima pšenice

Susret s resornim ministrom dogovoren je prošlog četvrtka na njihovom sastanku koji je završio bez dogovora, a predstavnici seljačkih udruga traže, a neki i uvjetuju, da na pregovorima u ponedjeljak sudjeluju i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić.

Međutim, u Banskim dvorima ističu da se o Milanovićevom uključivanju nije ni razmišljalo. 'Pregovore vodi resorni ministar i nema nikakvog razloga da i premijer u njima sudjeluje. Nije to situacija kao kad je predsjednik Vlade nedavno bio na konstituirajućoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća', rekao je Novom listu visoki izvor iz Vlade.

Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, traže isplatu preostalih poticaja, a prema podacima koje su iznosili predstavnici HPK, riječ o još neisplaćenih više od 450 milijuna kuna.

Ministar Jakovina je pak naveo da je dosad isplaćeno gotovo 2,4 milijarde kuna poticaja, i to značajno ranije nego svih prethodnih godina, te da je Ministarstvo isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu.

Poljoprivrednici su nezadovoljni i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna.

U međuvremenu nastavljeni su prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika u više županija koji traju od srijede.