PROBLEME RJEŠAVATI ODMAH

Spremni smo pozvati građane na prosvjede

08.07.2009 u 11:24

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) traži da se već tijekom ljeta krene u rješavanje nagomilanih gospodarskih problema, a ne da se čeka početak jeseni

U slučaju da se rujan dočeka bez konkretnih rješenja krize, sindikati su spremni pozvati građane na masovne prosvjede, zatražiti prijevremene parlamentarne izbore i Vladu nacionalnog spasa koju bi činili stručnjaci, a ne političari.

'Prije naših plaća može se rezati puno toga. MMF od Srbije traži da sreže broj općina. Oni ih imaju 170, a mi čak 426. Kad su uvodili besplatne udžbenike tražili smo da se u obzir uzme socijalna komponenta te da se to također uzme kao kriterij i kod plaćanja struje, no nisu nas slušali', rekla je Ana Knežević, predsjednica SSSH, komentirajući najavljeni jesenski rebalans u kojem bi rezale plaće državnih i javnih službenika.

Knežević je pozvala premijerku Jadranku Kosor da hitno sazove sastanak socijalnih partnera da se vidi što se može učiniti.

'Spremni smo sjesti i vidjeti koliko, kada i koliko. Sve dosad rečeno samo je zastrašivanje radništva i pokazuje neozbiljnost Vlade', kaže Knežević.

Već idući tjedan premijerku bi mogli dočekati prosvjednici na Markovu trgu, prijete sindikalisti, ako Vlada ustraje na tome da Sabor po hitnoj proceduri izglasa konačan prijedlog Zakona o radu.

Sindikalisti i poslodavci pregovaraju o navedenom zakonu već godinu dana bez ikakvih rezultata. Vlada je konačno odlučila prelomiti stvar preko koljena, ali prema mišljenju Knežević, tako da ide na ruku poslodavcima. Sindikate najviše muči institut rada na određeno vrijeme koji, tvrde, nije reguliran u duhu pravne stečevine EU.

'Oko 84 posto novozaposlenih radi na određeno vrijeme, i to najviše mladi ljudi. Tu ništa ne bi bilo sporno da u tri godine, koliko je dopušteno držati radnika na određeno, poslodavcima s radnicima ne zaključuju po nekoliko uzastopnih ugovora o radu na određeno. Tako svoje djelatnike drže u strahu i ucjenjuju ih', kaže Knežević. SSSH traži da u Zakonu u radu stoji da se na određeno može raditi najviše godinu dana, a spremni su pristati i na dvije godine.