AGENCIJA D&B

Sanaderovo odstupanje neće utjecati na državni rejting

07.07.2009 u 11:07

Bionic
Reading

D&B smatra kako je hrvatska vlada izgubila kredibilitet boreći se protiv svjetske financijske krize prodajom euroobveznica krajem svibnja

U srpanjskom izdanju Dun & Bradstreetove mjesečne publikacije International Risk and Payment Review, ova najveća bonitetna kuća na svijetu dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, piše Poslovni dnevnik. Rejting se promijenio u šest država: Luxemburgu, Portugalu, Latviji, Dominikanskoj Republici, Iranu i Jemenu, stoji u priopćenju kojeg je dostavila zagrebačka bonitetna tvrtka BonLine.

Ostavka premijera Sanadera izazvala je šok zbog toga što je bila neočekivana te nisu dovoljno dobro objašnjeni razlozi te odluke, a D&B takvu situaciju procjenjuje više političkom 'igrom' nego političkom krizom koja neće imati utjecaja na promjenu kreditnog rejtinga. Kako navode iz te bonitetne kompanije, nova premijerka samo će naslijediti probleme s kojima se bivši premijer susretao kao što su usporavanje ekonomije, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, te ulazak u EU. Njezin najveći izazov, smatra D&B bit će kako kormilariti državom kroz recesiju

D&B smatra kako je hrvatska vlada izgubila kredibilitet boreći se protiv svjetske financijske krize prodajom euroobveznica krajem svibnja. Prodaja euroobveznica u iznosu od 750 milijuna eura, po cijeni od 99,675 posto nominalnog iznosa te uz nepromjenjivu godišnju kamatnu stopu od 6,5 posto bila je postignuta po lošijim uvjetima od prodaje čeških, poljskih, slovenskih te slovačkih euroobveznica, iako vlada smatra da su obveznice uspješno plasirane.

Tom prodajom vlada planira zatvoriti postojeća dugovanja, a ostatak sredstava koristiti za pokrivanje proračunskog deficita koji će po procjeni vlade iznositi 5,5 milijardi kuna. Po procjeni D&B-a, deficit će narasti na 9 milijardi kuna do kraja godine. Na cijenu euroobveznica također su utjecale negativne procijene Fitcha, S&P-a koje su došle u vrijeme kada je i D&B snizio rejting Hrvatskoj.

Razlog za D&B-ovo tadašnje sniženje rejtinga, koji uzima u obzir koliko je rizično poslovati sa poduzećima u Hrvatskoj, a ne samo koliko je sigurno kupovati državne obveznice (kao što procjenjuju S&P i Moody’s) bilo je među ostalim, potaknuto brigama oko velikog vanjskog financiranja u 2009 godini.

D&B predviđa lošu turističku sezonu, te da će vlada ponovo trebati sredstava u trećem kvartalu godine. Njemačka, zemlja koja Hrvatskoj nosi najviše prihoda od turizma, suočava se sa padom realnog bruto domaćeg proizvoda, pa će velik broj Njemaca ove godine odgoditi svoj odmor izvan domovine. Sve to upućuje da će vlada trebati pomoć MMF-a, navodi se u priopćenju.

D&B također smatra kako bi vlasti trebale poticati javnu potrošnju kako bi nadomjestile pad potražnje u privatnom sektoru. Te bi mjere, smatra D&B, olakšale poslovanje, te poticale veću potražnju na domaćem tržištu. Pozitivnim ova bonitetna kućam smatra veći pad uvoza (30,8 posto manje nego prošle godine) od izvoza (19,8 posto manje nego prošle godine).