U PRVIH PET MJESECI

Na Jadranu manje kružnih putovanja brodovima

07.07.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Na hrvatskom Jadranu u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 162 ili 10 posto manje kružnih putovanja stranih brodova nego u istom razdoblju prošle godine, ali je tim brodovima došlo gotovo 6 posto više putnika ili 210,3 tisuće, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Osim manje kružnih putovanja stranih brodova znatno je smanjen i broj dana njihovog boravka u Hrvatskoj u odnosu na lani, i to za 33,3 posto, na 279 dana, a u prosjeku su ti brodovi u Hrvatskoj boravili dva dana.

Promatrano po mjesecima većina je petomjesečnih kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu ili 113 ostvarena u svibnju, što je osam tih putovanja više nego u istom mjesecu prošle godine.

Tim je brodovima u svibnju došlo i najviše od ukupnog broja putnika, 69 posto ili njih 145,4 tisuće, odnosno njih oko 16,5 tisuća manje nego u lanjskom svibnju.

Za razliku od prošle u ovoj godini kružnih putovanja stranih brodova uopće nije bilo u siječnju i veljači, dok ih je u ožujku bilo svega četiri (u istom lanjskom mjesecu 14), a u travnju 45 ili 13 manje nego u prošlogodišnjem travnju.

U pet mjeseci najviše je kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, 26, bilo pod zastavom Bahama, 25 pod zastavom Paname, 24 sa zastavom Italije, a 23 je imalo zastavu Malte.

Po deset kružnih putovanja je bilo brodovima pod zastavom Francuske i Portugala, po devet ih je nosilo zastavu Belgije i Bermuda , sedam je bilo iz Ujedinjene Kraljevine, po pet s Maršalovih otoka i Nizozemske, četiri iz Svetog Vincenta i Grenadina, po dva iz Finske i Nizozemskih Antila i tek jedan iz Njemačke.