STRUČNJACI O NOVOJ LINIĆEVOJ AKCIJI

'Ni objava prvog stupa srama nije dala rezultate'

26.07.2013 u 10:46

Bionic
Reading

Svima onima koji ne mogu opravdati svoju stečenu imovinu, ministar financija Linić na jučerašnjoj je sjednici Vlade najavio dodatne poreze ali i objavu na novoj 'listi srama'. Želeći izbjeći kritike da stalno napada samo male ljude, ovim potezom želi dokazati da je jednak prema svima, ali stručnjaci upozoravaju da to neće biti jednostavno, dvoje oko učinkovitosti, jer prva 'lista srama' nije dala rezultate, a upozoravaju i na činjenicu da Linićevi poreznici počinju uzimati prava kakva poreznici nemaju nigdje drugdje u EU.

Na web stranicama Porezne uprave objavit će popis velikih, ime i prezime, godinu rođenja, razdoblje u kojem je dohodak ostvaren te iznos utvrđenog dohotka. 'Time ćemo vrlo jasno i transparentno građanima pokazati sve one koji nisu plaćali porez', kazao je jučer ministar financija na sjednici Vlade.

No stručnjaci nisu oduševljeni Linićevom mjerom. Kažu da Vlada uvodi poreznu represiju, a posebno je dvojbeno što presude u osjetljivim predmetima neće donositi sudovi.

'Naša porezna administracija zapravo sebi uzima prava koja ne može dobiti u drugim europskim zemljama, a to je da u poreznim predmetima i presuđuje', kazao je za Dnevnik HTV-a ekonomski analitičar Damir Novotny

Ni objava prvog 'stupa srama', liste poreznih dužnika nije donijela velike rezultate, osim što se o tome danima govorilo, smatra porezni stručnjak Vlado Brkanić. 'Držite možda par nekih utajivača, kako bi se opravdala nesposobnost porezne uprave, da u normalnom tijeku naplaćuje poreze, bez prisile, bez terora, a sada se kao što čujemo i na viškove u blagajni od deset kuna zatvaraju lokali', rekao je.