PREUZIMANJE PROJEKTGRADNJE

Agrokor ne može naplatiti zajmove pa ulazi u građevinu

23.07.2013 u 08:23

Bionic
Reading

Koncern Agrokor preuzet će kroz predstečajnu nagodbu slavonskobrodske građevinske tvrtke Projektgradnja, koja je za njih gradila farme u Baranji i Srijemu i koju su izdašno kreditirali zajmovima ukupne vrijednosti od čak 150 milijuna kuna

Riječ je najvećoj brodskoj građevinskoj tvrtki s oko 400 zaposlenika, u vlasništvu Željka Čugure, koju je Agrokor angažirao za gradnju niza objekata, uglavnom farmi i vinarija. Čugurina tvrtka zapala je u probleme nakon što su joj prihodi drastično pali, s više od 400 milijuna kuna koliko su iznosili u 2011., na lanjskih samo 111 milijuna kuna. Radnici Projektgradnje prosvjedovali su još ovoga proljeća zbog dugotrajnog kašnjenja plaća, a tvrtka je na kraju s dugovima od gotovo pola milijarde kuna zatražila predstečajnu nagodbu.

Na stranicama Zagrebačke burze u petak je objavljen prijedlog predstečajne nagodbe prema kojem bi tri Agrokorove tvrtke – Konzum, Belje i Vupik, pretvorile svoja potraživanja u vlasničke udjele u temeljnom kapitalu Projektgradnje. Predloženo je da se potraživanje Konzuma od 12 milijuna kuna pretvori u sedam posto udjela u temeljnom kapitalu Projektgradnje, potraživanje Vupika od 8,9 milijuna kuna u 5,2 posto udjela, a potraživanje Belja u iznosu od 71,4 milijuna kuna u 41,6 posto udjela u Projektgradnji, čime bi Agrokorov vlasnički udio trebao dosegnuti 54 posto.

No nisu tu pobrojani svi dugovi; detalje razgranatog poslovnog odnosa Ivice Todorića i Željka Čugure potražili smo u dokumentima predstečajne nagodbe iz kojih je vidljivo da je Todorićev koncern svog građevinara izdašno kreditirao kroz neosigurane zajmove pa je to i razlog zašto sada mora, htio ili ne, ući u vlasništvo. Slavonskobrodskom poduzetniku Todorić je bio poput bankara, čak i više od toga, s obzirom na to da mu je njegov izvođač radova na kraju ostao dužan.

Država otpisuje polovicu poreznog duga?

Što će biti s poreznim dugom u iznosu 21,8 milijuna kuna? Prema planu spasa, pola bi država trebala oprostiti, a pola bi tvrtka nakon što pređe u ruke Agrokora otplatila obročno kroz pet godina. Ako oporavak uspije, nova Projektgradnja trebala bi zapošljavati 300 radnika.

Od skoro pola milijarde kuna duga Projektgradnje, na financijske institucije otpada 128 milijuna kuna, a na Agrokorove zajmove 150 milijuna kuna. Potraživanja koja su objavljena na burzi zapravo su zajmovi, a njima treba pridodati i zajam krovnog koncerna od 22,3 milijuna kuna, koji će pretvoriti u udjel od 13 posto, čime će Agrokoru na kraju pripasti 67 posto vlasništva u slavonskobrodskoj tvrtki. Ostalim vjerovnicima pripast će 29 posto, a dosadašnjem većinskom vlasniku Željku Čuguri samo 3,6 posto.

Osim u ulozi vjerovnika, Agrokorove tvrtke pojavljuju se i kao dobavljači roba u iznosu 40 milijuna kuna, čime se njihov plasman ovom poduzeću penje na 190 milijuna kuna. Zašto je Agrokor uopće kreditirao slavonskog poduzetnika? U medijima je slabo popraćeno da je Projektrgradnja 2011. preuzela od Belja Tvornicu opreme i strojeva (Belje-TOS), koja se bavi proizvodnjom opreme i održavanjem farmi i silosa za Todorićev koncern pa nije isključeno da su zajmovi poslužili u tu svrhu ili su naprosto osiguravali likvidnost ovom građevinaru, kako bi nastavio s radovima? Belje-TOS i neobičan je investicijski izbor za jednu građevinsku tvrtku, bez obzira na to što se vlasnik Projektgradnje u jednom trenutku okrenuo poljoprivredi kupivši 70 hektara vinograda.

Projektgradnja na kraju je u propast za sobom povukla i nekad uspješan Belje-TOS, koji nije mogao od njih naplatiti 9,4 milijuna kuna pa je otpustio 35 radnika i s blokiranim računima otklizao u stečaj. Iako se formalno ne vraća u ruke Agrokoru, dokumenti predstečajne nagodbe otkrivaju da će tu tvrtku preuzeti Todoriću bliska kompanija za koju se spekuliralo da bi mogla biti kupac Leda - zagrebački Pet-prom. Naime, oni će svoja potraživanja od 10,3 milijuna kuna prema Projektgradnji naplatiti preuzimanjem ove tvornice, kao povezane tvrtke.