SKUPLJA STRUJA

HEP u tajnosti povisio cijene velikim tvrtkama

06.07.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda je u petak svojim povlaštenim kupcima, odnosno poduzetnicima s kojima izravno ugovara količine i cijenu električne energije, poslala anekse ugovora u kojima ih obaviještava da je uprava kompanije donijela odluku o povećanju cijene električne energije za 5,3 posto u odnosu na dosadašnju

Poslovnom dnevniku poskupljenje je potvrdilo nekoliko većih industrijskih tvrtki, od građevinskog sektora do brodogradilišta. U samom HEP-u se o tome nisu htjeli očitovati, navodeći da je riječ o individualnim ugovorima sklopljenima između HEP-a i svakog njegova korisnika.

Poskupljenje koje je na snagu stupilo 1. srpnja ove godine neće se na sve povlaštene potrošače odraziti u jednakoj mjeri. Naime, cijena struje za svaku tvrtku bilateralno se ugovara, a ovisi o nekoliko faktora. Najpovoljniju cijenu struje imaju najveći potrošači, odnosno oni s najmanjim brojem priključnih mjesta s kojih uzimaju struju te oni koji imaju stabilnu potrošnju.

HEP je nove anekse potrošačima poslao po principu uzmi ili ostavi jer teško da će ih potrošači napustiti s obzirom na cijene i situaciju u okruženju. Iako formalno mogu birati dobavljača struje jer HEP više nije jedini pružatelj tih usluga, tu mogućnost u Hrvatskoj zasad još nitko nije iskoristio.