LOŠ POČETAK SEZONE

U Hrvatsku ušlo 5.500 manje turista nego lani

05.07.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Od prvog srpanjskog vikenda i otvaranja turističke sezone puno se očekivalo. Kao što se moglo pretpostaviti podaci s graničnih prijelaza Pasjak i Rupa govore o znatnom podbačaju u odnosu na prošlu sezonu. Prema podacima s granice od petka u ponoć do subote u 11 sati u Hrvatsku je ušlo 14.000 gostiju, a prošle godine u isto vrijeme do 9 sati ušlo je čak 19.500 stranaca! Više od pet tisuća stranaca manje još je jedan pokazatelj slabije turističke sezone od koje se ove godine puno očekivalo

Naime, na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak promet se tijekom subotnjeg jutra i prijepodneva odvijao bez većih gužvi i zastoja, a uobičajenih barem stometarskih kolona nije bilo. Tako je za prelazak granice trebalo od pet do petnaestak minuta, što je sasvim podnošljiva minutaža, te u odnosu na neka davna i puno bolja vremena posve zanemariva, piše Novi list.

Uglavnom u Hrvatsku su jučer dolazili Talijani i to većinom preko graničnog prijelaza Pasjak, dok su Slovenci, Austrijaci i Nijemci već uobičajeno za ulazak u našu zemlju koristili granični prijelaz Rupa. Bilo je automobila sa slovačkim i češkim tablicama, a moglo se vidjeti i pokoje vozilo iz Francuske i Velike Britanije, te čak i jedan autobus turista iz Belgije. Što se vozila iz Hrvatske tiče, ni njih nije bilo u prevelikom broju, a prednjačili su Riječani koji su najvjerojatnije skoknuli samo do Trsta u šoping.

Ni kroz Sloveniju promet nije bio pojačan, a iako su mnogi očekivali zastoje na ulazu u Italiju, točnije na Kozini, promet se i na ovom ponovno uspostavljenom graničnom prijelazu odvijao bez zastoja i gužvi. Talijanski policajci, nakon ponovnog uvođenja policijskih kontrola na granici, taj su posao obavljali može se slobodno kazati onako usput ili tek reda radi, odnosno bacili bi letimičan pogled na putovnicu ili jednostavno odmahnuli rukom.

Inače, ovakve kontrole na slovensko-talijanskoj granici rezultat su odluke talijanske vlasti kojom je privremeno, od 28. lipnja do 15. srpnja, suspendiran schengenski režim, zbog predstojećeg sastanka G8 u Aquili od 8. do 10. srpnja.

Niti na Dalmatini nije bilo kolona i zastoja, što je zasigurno i posljedica otvaranja druge cijevi na tunelima Maloj Kapeli i Svetome Roku. Na naplatnim kućicama Lučko procjenjuje se da će prema moru, i s mora, tijekom vikenda proći oko 170.000 vozila, što je na razini prošlogodišnjeg prvog srpanjskog vikenda