POSAO U INOZEMSTVU

Njemački sindikati se pripremaju na dolazak Hrvata

09.07.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Iako je u Njemačkoj uvedeno ograničenje zapošljavanja hrvatskih građana, Savez njemačkih sindikata (DGB) se ipak sprema na dolazak radnika iz Hrvatske. Njih treba zaštiti i objasniti im prava, piše Deutsche Welle

Njemačka je uvela ograničenje pristupa vlastitom tržištu rada za građane nove zemlje članice Europske unije, Hrvatske. Zasad na dvije godine uz mogućnost produljenja tog ograničenja na sedam. Iz tog pravila su izuzeti akademski obrazovani građani Hrvatske koji već sad imaju otvoren pristup njemačkom tržištu rada, naravno uz preduvjet da u Njemačkoj pronađu radno mjesto shodno njihovom obrazovanju.

No već je sad jasno, a to su posebice pokazala iskustva nakon posljednjih proširenja Europske unije na istok kontinenta, da će, usprkos preprekama, put do njemačkog tržišta rada pronaći i mnogi radnici s hrvatskom putovnicom. Oni već i sad dolaze bilo da se radi o detaširanim (izaslanim) radnicima ili sezonskim radnicima. Ulaskom u Europsku uniju i hrvatskim samostalnim poduzetnicima je otvoreno europsko tržište rada pa i njemačko i to bez ograničenja koja se odnose na radnike.

No iskustva proteklih godina su pokazala da mobilnost radnika unutar Europske unije pruža nažalost šansu i za izrabljivanje radnika koji su često, što zbog neinformiranosti, što zbog nepoznavanja jezika, izloženi prijevarama svih vrsta. Toga su svjesni i u Njemačkom savezu sindikata (DGB) koji je već prije par mjeseci započeo s projektom Mobilnost po mjeri radnika kojem je cilj radnicima iz ostalih europskih zemalja koji se privremeno nađu u Njemačkoj, pružiti savjetodavne usluge, naravno na njihovom maternjem jeziku, kako im boravak i rad u ovoj zemlji ne bi ostao u lošem sjećanju.

U ponedjeljak (8.7.) je u Stuttgartu predstavljen i projekt Mobilnost po mjeri radnika - podrška radnicama i radnicima sa zapadnog Balkana, čime DGB reagira na proširenje EU-a na Hrvatsku.

'Tržište rada je ponekad poput Divljeg zapada. Tu često, puno prečesto vlada zakon jačega, dakle poslodavca - ili nedostaju smjernice za prava radnika ili se one zaobilaze svim mogućim trikovima. Mi u DGB-u se zalažemo za slobodu kretanja radnika i usluga ali pod uvjetima koji vladaju u zemljama rada', rekao je prilikom predstavljanja projekta Nikolaus Landgraf, predsjednik DGB-a za saveznu pokrajinu Baden-Württemberg.

Predstavljanju projekta nazočio je i Josip Juratović, zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu koji je u svojoj stranci zadužen i za slobodu kretanja radnika unutar Europske unije. Da slobodno kretanje radnika i usluga skriva potencijale za izrabljivanje radnika, govori i Katarina Franković iz DGB-a, zadužena za servisnu točku projekta u Stuttgartu gdje će se pružati usluge savjetovanja i na hrvatskom jeziku. 'Mi imamo radnike koji u Njemačku dolaze i rade, npr. u klaonicama, za 3 eura po satu te vozače kamiona kojima vlasnici na plaćaju dnevnice', kaže Franković.

Cijeli članak pročitajte OVDJE