REAKCIJE NA OSTAVKU

Zbog Sanadera nam prijeti pad kreditnog rejtinga

02.07.2009 u 09:48

Bionic
Reading

'Nastat će određeni politički vakum. To nije dobra vijest za gospodarstvo jer trebamo brzu reakciju i fiskalnu konsolidaciju, što je upitno pod ovim uvjetima', izjavio je za Reuters analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić reagirajući na ostavku premijera Ive Sanadera

Hrvoje Stojić upozorava da je Sanaderov odlazak zajedno s komentarom predsjednika Europske komisije Barrosa da Hrvatska ne može završiti pregovore ove godine, predstavlja nazadak za hrvatske ambicije, prenosi Business.hr.

Agata Urbanska, ekonomistica nizozemske banke ING odlazak Sanadera pripisuje 'politici i borbi za vlast', a to nema utjecaja na gospodarstvo ukoliko se odrazi loše na pregovore s EU.

'Ukoliko ostavka nije povezana s aspektima pristupnih pregovora Hrvatske s EU to nije velika stvar. Tržište ne bi trebalo trenutno reagirati', zaključuje Urbanska.

Analitičari Raiffeisen banke ipak upozoravaju da Hrvatskoj, zbog političke nesigurnosti, prijeti pad kreditnog rejtinga s obzirom na već visoke rizike za domaće gospodarstvo.

Također u Raiffeisen banci upozoravaju da zbog ostavke postoje tek vrlo male šanse za rebalans prije jeseni, a jednaki zastoj zbog ostavke premijera prijeti i pristupnim pregovorima s EU.

'Novi premijer će se morati uhvatiti u koštac s ozbiljnim problemima i provesti nepopularne reforme posebno u obuzdavanju javne potrošnje. Ključna je stabilnost vladajuće koalicije u ovim teškim vremenima', zaključuju u Raiffeisen banci.