NASTAVAK PREGOVORA NAKON ŽETVE

Nema dogovora oko cijene pšenice

02.07.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Niti u drugoj rundi pregovora s ratarima nije postignut dogovor oko cijene pšenice, a pregovori će se nastaviti tek nakon žetve, jer su obje strane popustile tek minimalno u svojim stavovima.

Niti u drugoj rundi pregovora s ratarima nije postignut dogovor oko cijene pšenice, a pregovori će se nastaviti tek nakon žetve, jer su obje strane popustile tek minimalno u svojim stavovima.

Ni jučer nije postignut dogovor oko cijene pšenice, a pregovori oko otkupne cijene pšenice nastavit će se nakon žetve, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nakon poslijepodnevnog sastanka predstavnika Vlade, otkupljivača i udruga poljoprivrednika.

S obzirom da nije postignut dogovor oko otkupne cijene pšenice sve strane su se složile da se u ovom trenutku obavi žetva nakon koje će se znati točna količina raspoložive pšenice i njena kvaliteta. Svi sudionici sastanka složili su se da se pregovori nastave nakon obavljene žetve, navodi se u priopćenju.

Na sastanku je, prema priopćenju Ministarstva, Vlada predložila da cijena pšenice bude tržišna na način da se kreće u razini cijene na budimpeštanskoj burzi na dan otkupa uz intervencijsku potporu od 750 kuna po hektaru. Seljačke udruge zatražile su tržnu cijenu od 1,10 kuna po kilogramu, te da država do 1,25 kn/kg nadoknadi razliku na predloženi način odnosno 750 kuna po hektaru.

Žitozajednica traži da država otkupi sav tržni višak pšenice ovogodišnjeg roda. Otkupljeni tržni višak neće se puštati na domaće tržište u idućih šest mjeseci tj. do 1. veljače 2010. godine, a otkupljeni tržni višak može se izvesti odmah. Prodajna cijena otkupljene pšenice nakon šest mjeseci ne bi smjela biti niža od cijene u otkupu uvećano za troškove financiranja i skladištenja.

Članovi Žitozajednice vršit će otkup pšenice roda 2009. po cijeni od 0,85 kuna za kilogram pšenice standard kvalitete, a otkupit će oko 420.000 tona pšenice. Ako država ne otkupi tržne viškove pšenice, onda će se otkup vršiti po tržišnoj cijeni, stajalište je Žitozajednice.

Razgovor u Ministarstvu poljoprivrede nastavak je sastanka od 26. lipnja, a s predstavnicima seljačkih udruga i otkupljivača žitarica oko otkupne cijene pšenice pregovarali su potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković i ministar financija Ivan Šuker.