UMIĆEVIĆ U AKCIJI

Poznati naftaš prijavio DORH-u direktora i PR-icu Ine

02.07.2013 u 21:38

Bionic
Reading

Nakon iznenadnog otkazivanja njegovog nastupa na Energetskoj Areni, naftni konzultant Jasminko Umićević odlučio je kazneno prijaviti izvršnog direktora Ine Tomislava Thura i direktoricu korporativnih komunikacija Marinu Burazer, smatrajući da su zloupotrijebili službeni položaj kako bi onemogućili njegovu javnu kritiku poslovanja te naftne kompanije

Na poziv organizatora Tomislava Gavazzija, Jasminko Umićević, dugogodišnji naftni konzultant, prihvatio je sudjelovanje na okruglom stolu o novom zakonu o ugljikovodicima, na 5. Energetskoj Areni koja se održava 4. i 5. srpnja u Zagrebu i 23. listopada u Beogradu. U programu konferencije objavljenom na web stranicama Infoarene, tvrtke koja organizira događaj, Umićević je bio uredno naveden, da bi ga dva tjedna uoči konferencije neki od sudionika iz njegove branše pitali zašto ne sudjeluje. Kada je od Gavazzija pokušao doznati o čemu se radi, organizator mu se požalio da je bio prisiljen otkazati njegovo sudjelovanje, i to na izričit zahtjev dvoje visokopozicioniranih djelatnika Ine, tvrtke koja sponzorira Arenu, izvršnog direktora Tomislava Thura i Marine Burazer, direktorice korporativnih komunikacija. Gavazziju su, prepričava ovaj konzultant u razgovoru za tportal, zaprijetili da će ostati bez Ininog sponzorstva ukoliko bude inzistirao da Umićević sudjeluje u raspravi o zakonu o ugljikovodicima koji je za Inu problematičan jer im dovodi konkurenciju u poslove istraživanja.

Nakon toga je Umićević pisao Zoltanu Aldottu, predsjedniku uprave Ine, u kojoj država ima udjel od 45 posto, kako bi doznao jesu li Inini djelatnici nastupali samovoljno ili temeljem odluke Uprave. Aldott mu je odgovorio da je iznenađen njegovim pismom te da Ina nije uključena u samu organizaciju konferencije, pa samim time nema nikakav utjecaj na odabir panelista i govornika. Zaključivši da su radili na svoju ruku, Umićević je odlučio podići kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Thura i Burazer zbog zlouporabe službenog položaja i ovlasti.

'Riječ je o stručno-znanstvenom skupu i prijavio sam ih jer nastoje zatrti kritičku javnu riječ! Odgovorno pristupam svom poslu, u Ini sam radio više od 16 godina, od pripravnika do zamjenika glavnog direktora. U svojih 13 godina konzultantske karijere, nikada nisam imao pritužbe da sam iznosio u javnosti neistine. Činjenica je da sam se usudio kritizirati njihovo poslovanje i govoriti kako Ina, otkada je upravljanje njome preuzeo MOL, svake godine ima sve lošije rezultate i kontinuirano gubi tržište. Ne može se novcem kupiti sve! Javnost ima pravo znati što rade, ako ono što govorim nije točno, neka mi dokažu, umjesto da koriste novac hrvatskih građana kako bi preko medija koje kontroliraju plasirali uljepšanu sliku svoga poslovanja', rekao je Umićević za tportal.

Njegove navode pokušali smo provjeriti kod prozvanih djelatnika Ine, kontaktirali smo Marinu Burazer, koja nam je poslala priopćenje iz korporativnih komunikacija, u kojem ne isključuju protutužbu.

'Ina kao kompanija niti itko od njenih predstavnika nije uključen u operativnu organizaciju konferencije Energy Arena, niti je kompanijska politika zadirati u odabir sudionika na konferencijama i događanjima na kojima sudjelujemo. U tom smislu, u cijelosti odbacujemo ovakve neutemeljene i neistinite navode. INA – Industrija nafte, spremna je poduzeti i pravne korake u zaštiti svojih interesa', stoji u odgovoru tportalu.

Inače, poslovanje Gavazzijevih tvrtki nedavno je propitivao tjednik Novosti, otkrivši da za brojne konferencije osigurava sponzorstvo državnih tvrtki i pokroviteljstvo državnih institucija, od predsjednika do raznih ministarstava, bez obzira što ima višemilijunski porezni dug.