EKONOMISTI I SIDIKALISTI JEDINSTVENI

Kosor nije sposobna voditi Vladu

01.07.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Ekonomski stručnjak Damir Novotny smatra da je Ivo Sanader izabrao najgori trenutak da podnese ostavku na mjesto premijera, a njegovu moguću kandidaturu za predsjednika države vidi kao 'bijeg od realnih problema'

'Razlozi Sanaderove ostavke su eskalacija gospodarske krize te slom njegove vanjskopolitičke ideje. Šveđani, koji od danas vode EU, poslali su jasnu poruku da se ne namjeravaju miješati u sukob Slovenije i Hrvatske odnosno da im ulazak Hrvatske u EU nije prioritet', rekao je Novotny.

Za Novotnyja nije iznenađenje što će Sanadera zamijeniti Jadranka Kosor, ali smatra da ona nije dorasla funkciji premijerke.

'Čeka nas složeno razdoblje. Treba nam osoba mnogo veće kompetentnosti nego što je to Jadranka Kosor', jasan je bio Novotny.

Sanaderova ostavka šokirala je Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, osobito zbog toga što je, kaže Sever, bivši premijer imao opsesivnu želju da baš on uvede Hrvatsku u EU.

'Sanader je morao imati izuzetno važan razlog za ovakav potez. Izabrao je loše vrijeme. Ipak, možda je ovo prilika da konačno dobijemo Vladu koja neće biti, kao dosad, personificirana. S Kosor smo imali uvijek dobru suradnju i važno je da Vlada ostane čvrsta i jedinstvena', smatra Sever.

Vilim Ribić, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata, mišljenja je da je Sanader kao veliki politički lisac nanjušio da mu desna linija u HDZ-u sprema zamku te da ih je on ostavkom preduhitrio. Riječ je o unutarstranačkom sukobu čije će posljedice osjetiti svi građani.

'Ovoj je udar na državu i tek smo sad u banani. Vrijeme je za neke druge opcije. Tek sad se vidi koliko bi bilo dobro da smo na vlasti imali veliku koaliciju. Međutim, samo zbog nesposobnosti i političke netalentiranosti vodstva SDP-a od toga se odustalo', kaže Ribić

I on se slaže Novotnyjem da Kosor nije sposobna da vodi Vladu i, prema njegovom mišljenju, tu bi ulogu bolje odigrali Marina Matulović Dropulić ili Darko Milinović.