PRED KOLAPSOM

Srbiji novac i od MMF-a i od Rusije

30.06.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Rusije financijsku pomoć u iznosu od milijardu eura

Vlada Srbije sve intenzivnije radi na dobivanju financijske pomoći od Rusije, a najavljuje se i realizacija kreditnog aranžmana od milijardu eura, piše Banka magazin.

U svom nedavnom pismu ruskom kolegiji Dmitriju Medvjedevu, predsjednik Srbije Boris Tadić je tražio financijsku pomoć od milijardu eura, od čega je 200 milijuna za srpski proračun, i po 400 milijuna eura za izgradnju gradske željeznice i infrastrukturne projekte.

Iz ekonomskog tima premijera Mirka Cvetkovića kažu da obraćanje Moskvi za pomoć ne znači i da u Rusiji traže rezervu ukoliko propadnu dogovori s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

No, s druge strane, Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije smatra da ekonomski motivi za traženje ovog kredita leže u tome što se srbijansko gospodarstvo nalazi pred kolapsom, i zato što, kako sada stvari stoje, MMF možda i neće odobriti drugi dio kredita pa ne postoji drugi način da se napuni proračun.

Podsjetimo, Srbiju krajem kolovoza očekuje nova runda razgovora sa MMF-om. Dosadašnji ekonomski pokazatelji govore da je Srbija u većoj mjeri odstupila od dogovorenog aranžmana, a vlasti u Beogradu najavljuju da će od MMF-a tražiti veći deficit, što do sada nije odobreno ni u jednom slučaju zemalja u regiji.

Za krajnji dogovor zavisit će i povlačenje novih tranši kreditnog aranžmana vrijednog tri milijarde eura.